Közélet 2014. október 3. 08:00

Defibrillátor és felvilágosító előadás az egészségnapon

Képgaléria
Defibrillátor és felvilágosító előadás az egészségnapon
A KÉSZ Aréna Városi Sportcsarnokban, és a félegyházi polgármesteri hivatalban szerelik fel azt a két defibrillátor készüléket, amelyet a csütörtökön megrendezett egészségnap alkalmával adott át az önkormányzat nevében Kapus Krisztián polgármester. Az újraélesztő készülékeket – amelynek használatára a dolgozókat is kiképzik a jövőben – Fekete László, a sportcsarnok vezetője, Sipos Krisztina, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetője, és dr. Endre Szabolcs jegyző vették át.

Az egész napos rendezvény dr. Zacher Gábor toxikológus előadásával zárult. A szakember a függőségekről és azok egyéni, társadalmi hátteréről beszélt a városháza zsúfolásig telt dísztermében.

A függőségek palettája rendkívüli sokszínűséget mutat. A „klasszikus” alkohol, nikotin, vagy kávéfüggők mellett léteznek vásárlás, evés, szex, szolárium, játékfüggők… A függőségek kialakulásának okai között fontos tényező a szociális minta, ugyanakkor szerep jut a veszélyeztető és a lélektani hajlamosító tényezőknek is.

Zacher doktor előadásában kitért a nőket érintő veszélyeztető életszakaszokra és élethelyzetekre. Megtudtuk például, hogy a nők 12 százaléka iszik naponta alkoholt, egyharmaduk rendszeresen szed nyugtatót, altatót vagy fájdalomcsillapítót. Magyarországon évente 10 millió doboz altató, nyugtató fogy, ami 350 millió tablettát jelent. A nők 50-60 százalékánál jelentkezik élete során hosszabb-rövidebb időre valamilyen étkezési zavar.

800 ezer alkoholista, 60 ezer gyógyszerfüggő mellett 20 ezerre tehető Magyarországon a drogfüggők száma, a hétvégi droghasználók száma pedig megközelíti a 350 ezret. A függőségek „hálójából” a kiutat az érintettek számára az emberi kapcsolatok jelenthetik. A segítségre szorulókat a szociális védőháló tarthatja a felszínen, hiszen a komoly függőségekkel egyedül nagyon nehéz megküzdeni.

hájas-tóth

Kövessen minket a Facebookon is!