Helyi hírek 2021. január 26. 17:00

Akkreditált Kiváló Tehetségpont a Batthyány

Akkreditált Kiváló Tehetségpont a Batthyány
Második alkalommal nyerte el az ”Akkreditált Kiváló Tehetségpont” kitüntető címet a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 2020-ban a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által. A minősítés újabb 3 évre szól.

Az intézményben két eltérő jellegű osztály működik:

"A" osztály – emelt óraszámú informatikaképzés, körzeti beiskolázású.
Valamennyi tantárgy tanításában évekkel ezelőtt bevezettük a kompetenciaalapú oktatást. A programot első osztálytól informatikaórák és nyelvi szakkör egészíti ki.

"Z" osztály – Kodály módszer szerinti, emelt szintű ének-zenei képzés.
A zene révén hozzásegítjük tanulóinkat, hogy lélekben gazdag, a művészetek iránt érdeklődő és azt értő emberekké váljanak. A furulyaoktatás képességfejlesztő hatása gazdagítja ezt a programot, ami kiegészült a csengettyű szakkör bevezetésével a tehetséges tanulóink számára.

A diákok színvonalas hangversenyeken, rendezvényeken, kiállításokon, pályázatokon mutathatják be tehetségüket. Az alkotó, előadó tevékenység segíti személyiségük és esztétikai érzékük kibontakozását, ritmusérzékük, kézügyességük, mozgás- és beszédkultúrájuk fejlődését. Az így szerzett képességek megalapozzák, segítik az eredményes és sikeres tanulásukat is.



Munkánk eredményességét rendszeresen mérjük, ami lehetővé teszi a tanulók célirányos fejlesztését. Tevékenységünkben a tehetséggondozás és a felzárkóztatás egyaránt nagy hangsúlyt kap. Az iskolánk tehetségfejlesztő tevékenységét jelzik az országos szintű versenyeken elért kiemelkedő eredmények. Az új szervezeti forma jelentős szakmai kihívás, de egyben lehetőséget nyújt a más minőségű pedagógiai szemlélet, a szélesebb látókör és komplexebb szakmai együttműködés megteremtésére.

Kiemelten kívánunk foglalkozni a matematikai és természettudományos tehetséggondozással, de fontosnak tartjuk a sport, a művészet szerepét is. A tehetségazonosítás során feltárt más irányultságú tanulóhoz is igyekszünk megkeresni a megfelelő szakembereket.

Iskolánkban angol és német nyelv tanulására egyaránt van lehetőség. Célunk az idegen nyelv megszerettetése, a szóbeli nyelvhasználat fejlesztése és a továbbtanulásra való felkészítés.

Oktató-nevelő munkánk szerves részét alkotják a tanórán kívüli sport és szabadidős foglalkozások, szakkörök, diáknapok, kirándulások és táborok.

Intézményünk típusából adódóan számos jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező, szakmai tudással felvértezett pedagógus áll rendelkezésünkre. Jelenleg öt kollégánk végzett tehetséggondozással kapcsolatos továbbképzéseket.

A Tehetségpontot helyi (intézményi) hatókörrel kívánjuk létrehozni és működtetni. Célcsoport a 6-14 éves tanulók és szüleik, akiket elsősorban az oktatási intézményünkön keresztül kívánunk bevonni. Továbbá művészet, matematika és természetbarát magánszemélyekkel, baráti körökkel, vállalkozókkal és közművelődési intézményekkel vesszük fel minden évben a kapcsolatot.

Reálszakos kollégáink az országos versenyeken túl megismertetik a tanulókkal az egyetemes emberi, európai és nemzeti értékeket és azok tiszteletére nevelik őket

Szakképzett fejlesztő- és mentálhigiénés kollégák, mérés értékelő és köznevelési szakértők is segítik a tanulók és a pedagógusok munkáját.

Bense Zoltán
igazgatóhelyettes

Fotó: batthyanysuli.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!