Kistérség 2021. február 16. 16:00

Dokumentumfilm készül Fülöpjakab értékeiről

Dokumentumfilm készül Fülöpjakab értékeiről
A helyi identitás és kohézió erősítése céljával forgatnak dokumentumfilmet Fülöpjakabról. A kezdeményezés ötletgazdája, Kovács Márta, a faluház vezetője elmondta, nagyon sok olyan értéke van a falunak, amire büszkék lehetnek a helyiek, és amit érdemes a nagyvilágnak bemutatni.

Kovács Márta azt is fontosnak tartja, hogy ezeket az értékeket megörökítsék az utókor számára. Számos természeti érték, nevezetesség, történet, legenda és hagyomány van Fülöpjakabon, amelyeket még ismernek az idősebbek, és amelyeket szeretnének filmre venni. Így például egy hagyományos falusi disznóvágást, az óvodások műsorát vagy épp a csuhéfonást. Ez utóbbit olyan dokumentumjelleggel szeretnék megörökíteni, hogy a film alapján bárki megtanulhassa a csuhéfonást – sorolta terveit Kovács Márta.



Arról is beszélt
a megyei hírportálnak, hogy szeretett volna a forgatás előtt egy lakossági fórumot összehívni, hogy a helyiek elmondhassák a filmmel kapcsolatos javaslataikat, ám erre a jelenlegi járványhelyzetben nincs lehetőség, ezért a faluház közösségi oldalán várja az észrevételeket, ötleteket. Mint mondta, rengeteg témaötlete van, de a másfél órásra tervezett filmbe nem fér bele minden, ugyanakkor a leforgatott nyersanyag mindenképp archiválva lesz.



Kovács Márta abban bízik, hogy egy jól megszerkesztett filmet az emberek szívesebben megnéznek majd, mint egy prospektust. A mai digitális világban pedig sokkal könnyebben juthat el mindenkihez, mint egy nyomtatott falubemutató kiadvány – érvelt a faluház vezetője, aki a mintegy kétévesre tervezett munkában riporterként is részt vesz. Segítője Lakó Róbert, operatőr-vágó lesz.
 
Fotó: Együtt Fejlődünk és
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Youtube-csatorna 
 

Kövessen minket a Facebookon is!