Helyi hírek 2021. március 10. 10:00

Megkezdődött a platánfák alakító metszése

Megkezdődött a platánfák alakító metszése
A főtér felújításának részeként kettős platánfasort telepítettek az Ótemplom piac felöli részén – az egykori kolostorkertek kerengőjének hangulatát megidézve – alacsony, ernyőszerű koronaformára nevelt fákból. A faiskolában kialakították az ernyő alsó vázágait, a városfenntartó cég szakemberei pedig most megkezdték – a telepítés óta eltelt két évben nőtt hajtások válogatásával, metszésével – az ernyő magasítását és növelését. Mindezt úgy, hogy a két fasor idővel, egyfajta sátorként, összenőjön – tudtuk meg Nagy Ágnes városi főkertésztől.

– Folyamatosan növő koronaágaival mindig felfelé törekszik a platánfa, így a többé-kevésbé függőlegesen fejlődő hajtásai a legerősebbek. Ezeket azonban ki kell szedni, hogy az ernyő irányú oldalsóbb hajtások további tartóágakká erősödhessenek, amelyeken néhány év múlva – hasonló módon – kialakítható a következő koronaszint.



Tehát először a faiskolában mintegy 10 év alatt kialakították a törzset és a fő koronatartó ágakat (az ábrán az 1-es szám jelzi), majd a telepítést követően 2-3 év hajtásaiból (az ábrán 2) kiválasztunk áganként legfeljebb 3-4 hajtást (az ábrán 3), amelyből további korona vázágakat nevelve tovább növelhető az ernyő formájú, laposan tartott korona. Reményeink szerint a kitartó szakszerű metszéssel egy különleges, platánfák alkotta oszlopcsarnok-kerengő fogja keretezni az Ótemplom kertjét – magyarázza a szakember.

 

Kövessen minket a Facebookon is!