Helyi hírek 2021. március 14. 08:00

Tavaszi takarítás a közterületeken is

Tavaszi takarítás a közterületeken is
A közterületek tavaszi nagytakarítása során a gyalogos felületekre télen kijuttatott érdesítő anyag eltávolítása jelenti a legnagyobb feladatot.

A munkákat végző városfenntartó cég a burkolóanyagok és a környező növények védelmében idén télen – útszóró só vagy homok helyett – már kizárólag zeolitot használt a gyalogos felületek síkosság-mentesítéséhez. Ez a kőszerű, nagy vízmegkötő-képességű, alumínium-szilikát tartalmú ásványi anyag alkalmas a vékonyabb hó- és jégréteg olvasztásához, ugyanakkor a biogazdálkodásban is használják, mert javítja a talajok vízháztartását és elősegíti a növények vízfelvételét. Néhány fokkal 0 fok alatt tisztán, nagyobb fagy esetén Zeokal néven forgalmazott, 10% kalciumnitrát-tartalommal keverve használják.

A kalciumnitrát – oldat formájában – a hólével lefolyik a burkolatról, de a talajba jutva ártalmatlanítja a szikesedésért felelős nitrátokat. A kiszórt aprószemcsés zeolit ugyan a helyszínen marad, de aprózódik és sepréssel a talajba kerülve javítja azt. Apró, porszerű maradványai egy ideig még a beton járólapok finom felületi szemcséi közé tapadnak, de – mivel a köztisztasági dolgozók folyamatosan seprik a járófelületeket – az esők nyomán teljesen eltűnnek onnan.
 

Kövessen minket a Facebookon is!