Helyi hírek 2021. március 13. 08:00

Metszik a kúszórózsákat

Metszik a kúszórózsákat
A növénynemesítés nagy sztárjai a rózsák. Már-már megismerhetetlenül sok típusuk, fajtájuk létezik szerte a világon. A kúszórózsák hazánkban kevéssé alkalmazott növények, de tavaly néhány tövet a Petőfi-lakótelep központi zöldterületén és a kossuthvárosi közparkban is telepítettünk – mondta el Nagy Ágnes főkertész.



Mint a kúszónövények többsége, a kúszórózsák is – magukra hagyva, számukra kedvező körülmények között – hatalmas, évről évre tovább terjeszkedő lombtömeget képesek létrehozni. Metszésüknek az emberi környezetben az a célja, hogy egyrészt kordában, másrészt egyensúlyban tartsa a növényt. Két típusukat különböztetjük meg: a jellemzően hosszú, merev szárú, az év során többször is virágzó úgynevezett climber, és a lazább habitusú, nagyobb virágzatba rendeződő, de kisebb virágú, általában egyszer virágzó rambler rózsát. Az első egy-két évben egyiket sem vágjuk vissza erősen éppen azért, hogy a tő erősödjön, és az erőteljesen feltörő, fásodó vezérhajtások mielőbb elérjék a támasztékot. Alakító metszésük csak ezt követően kezdődik, és nyáron, virágzás után végezzük. Ennek során virágzó oldalhajtásaikat vízszintesen kell vezetni.

Félegyházán mindkét típus jelen van. A városfenntartó cég szakemberei most csak az elfagyott, sérült részeket távolítják el.



Ez a németországi parkban készült fotó egy idős fára futtatott, már szintén nem fiatal rambler rózsát mutat, amint nyáreleji virágtömegével beborítja a fa koronáját.
 

Kövessen minket a Facebookon is!