Helyi hírek 2021. március 12. 13:00

Megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc félegyházi hőséről

Megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc félegyházi hőséről
Boczonádi Szabó József 1824-ben Kiskunfélegyházán látta meg a napvilágot Szabó József, egykori kiskunkapitány és Ferenczy Lúcia gyermekeként. Iskolai tanulmányait követően a katonai pályát választotta hivatásának. Szolgálatai elismeréseként 1843-ban V. Ferdinánd magyar királytól nemesi címet kapott és egyben jogot a Boczonádi előnév használatára. Ez a nemesei oklevél megnyitotta a fiatal tiszt számára a katonai lehetőségeket, és a testőrgárda tagja lett.



Az 1848/49-es szabadságharc idején főhadnagyként részt vett a téli és tavaszi hadjáratban. 1849 áprilisától zászlóaljával szolgálta a magyar honvédséget egészen a világosi fegyverletételig. A szabadságharc leverése után hadbíróság elé állították, majd több mint hat esztendőre bebörtönözték. Szabadulása után visszatért szülővárosába, Félegyházára, és családot alapított Szentpályi Jankával. 1882-ben kinevezték a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia első parancsnokává. Rá egy évre nyugállományba vonult és 1893. június 26-án bekövetkezett haláláig szeretett szülővárosában, Kiskunfélegyházán élt. Házasságából három gyermeke közül fia vitte tovább a nemesi Boczonádi nevet. Az ő leszármazottja  Pototzky Antal, aki napjainkban az Amerikai Egyesült Államokban él, és a mai napig kapcsolatot tart Kiskunfélegyházával.



Boczonádi Szabó József példaképpé vált nemcsak kortársai, hanem a mai kor katonái körében is. Nevét őrzi a Kaposváron működő logisztikai ezred is.



2018. május 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között a Bozóki István kőfaragó mester által felújított Boczonádi-emlékművet, a Magyar Honvédség, a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, a Kaposvári Logisztikai Ezred vendégei, és a leszármazott dédunoka, Pototzky Antal és családjának jelenlétében.



Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon, szűk körben emlékezett meg az önkormányzat Boczonádi Szabó Józsefről. Ennek keretében március 12-én, a Felsőtemetőben álló emlékműnél helyezte el az emlékezés koszorúját Balla László alpolgármesterRosta Ferenc alpolgármester és Görög Anita közművelődési referens.
 

Kövessen minket a Facebookon is!