Helyi hírek 2021. március 16. 16:00

Kiskunfélegyházáról elszármazott tudóst és művészt tüntettek ki a nemzeti ünnepen

Kiskunfélegyházáról elszármazott tudóst és művészt tüntettek ki a nemzeti ünnepen
Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta dr. Terbe István kertészmérnök, agrokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szent István Egyetem professor emeritusa a zöldségtermesztés szakterületén folytatott több évtizedes kutatói és szakmai közéleti tevékenysége, valamint a hazai kertészeti oktatásban végzett iskolateremtő munkája elismeréseként. Munkácsy-díjjaj tüntették ki Pálfy Gusztáv szobrászművészt.

Borítókép: A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje



Dr. Terbe István 1946-ban született Kiskunfélegyházán. A zöldségtermesztési munkacsoport vezető oktatója. Tanszékvezetőként irányítja a teljes szervezeti egység oktatói, kutatói és szaktanácsadói munkáját. Országos és nemzetközi vonatkozásban is kiterjedt kapcsolatokat ápol a kertészeti, és ezen belül a zöldségtermesztő szakmát képviselő intézetekkel, szervezetekkel és személyekkel. Számos országos szervezet tagja, vezetője, több szakmai lap szerkesztőbizottságának tagja, felelős kiadója. Több mint 400 tudományos és ismeretterjesztő publikáció valamint 30 szakkönyv és tankönyv szerzője, társszerzője.



Pálfy Gusztáv szobászművész 1942. március 28-án született Kiskunfélegyházán. Az itt töltött évekről így emlékezik meg honlapján:
 Ahogy sokasodnak az évek, egyre jobban felértékelődik az emberben a gyermekkor és színtere, a szülőváros. Az itt ért ifjúkori benyomások nagymértékben befolyásolták egész életemet, szobrászati munkásságomat. A sors kegyének tartom, hogy otthonunkban jó festmények, igényes könyvek és szép kerámiák vettek körül, a kertünkben pedig anyám virágai bűvöltek el.



A Petőfiről és Móra Ferencről ismert Félegyháza elég kicsi volt ahhoz, hogy a természet közelségét érezzük, és elég nagy, hogy – kultúrált iskolavárosként – mindent megadjon a fejlődéshez. Végigélhettük ifjúságunk változatos élményeit, melyek a mainál sokkal színesebbek voltak. A televízió nélküli családi élet melege, a kemencében sült kenyér íze, a széna illata, a szüretek vidámsága, az eresz alatt a fecskék csivitelése, a mezőn a kiscsikók hancúrozása, a vándorcirkuszok misztikus csillogása, az ezerféle játék felhőtlen öröme egészen a mai napig feledhetetlen.

Mindkét kitüntetettről és munkásságáról a későbbiekben részletesebben is írunk. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!