Helyi hírek 2021. március 17. 08:00

Tartós szegfű tanösvény: gyönyörű kirándulóhely a közelben

Tartós szegfű tanösvény: gyönyörű kirándulóhely a közelben
Nagyjából 40 kilométerre Kiskunfélegyházától kellemes napot tölthetnek a kirándulás, a túrázás, a természet szerelmesei, ha a Bodoglár település melletti Tartós szegfű tanösvényt választják. A térségünkben viszonylag szerény promóciót kapott kirándulóhely még most, a lezárások idején is kínálni tudja a szűk családi, baráti programot úgy, hogy közben nem kell a tömegtől tartanunk.



A tanösvény a Kiskunsági Nemzeti Park részeként, Natura 2000 területen vezet keresztül, ami megközelíthető a Soltvadkert-Kiskunmajsa közötti úton, Tázlár és Bodoglár települések között a 16,3 km szelvénynél, ahol táblával jelölik azt a helyet, ahol le kell térni egy földútra.



A látogatásra ajánlott időszak júniustól késő őszig tart, hiszen a szegfűket ekkor láthatjuk teljes pompájukban, de biztosan állíthatom, hogy a márciusi túra is kellemes időtöltésnek ígérkezik.



Az említett tartós szegfű – amiről a tanösvény a nevét kapta – természetes élőhelyén, a bodoglári homokbuckák között tekinthető meg. A fokozottan védett növény, hazánk bennszülött növényfaja és csakis a Duna-Tisza közén fordul elő.



A tanösvény elején egy 500 méter hosszú pallósor segíti az utunkat és természetesen védi a növényeket a látogatók lábnyomától. Már utunk elején bőséges információt kapunk a növényfajokról, hiszen táblák, ábrák, jelölések segítenek bennünket a tájékozódásban.



A pallósor először egy megfigyelőtoronyhoz vezet bennünket, majd egy fenyőültetvény mentén, később egy tereplépcsőn át eljutunk a hátsó kilátóhoz, ahonnan csodálatos látványban lesz részünk.



A pallósoron kívül lehetőség nyílik a kijelölt útvonalakon a homokhátság szépségeit megismerni és így a túránk hosszát igény szerint megsokszorozni.



A tanösvény bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, a Kiskunmajsai Települési Értéktár Bizottság javaslata alapján 2018-ban.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!