Helyi hírek 2021. április 4. 16:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Hogyan öltöttek nagyanyáink?

Hogyan öltöttek nagyanyáink?
A csátaljai székelyek a bukovinai Istensegítsből jöttek, s hozták magukkal a bukovinai székely mintakincset. A mai napig élő hagyomány a székely varrottas készítése.

Az 1963-ban alakult Csátaljai Díszítőművészeti Szakkör tagjai a múlt század 60-as, 70-es éveiben végig járták a falu székelyek lakta házait, és kutatták az eredeti székely még fellelhető hímzéseket, motívumokat. A bukovinai székelyek régebben csak fonottas (szálán varrott) hímzést ismertek és alkalmaztak. A fonottas hímzés hasonlít a keresztöltéshez, ezért sokan összetévesztik azzal. 

Ma ezekkel az eredeti székely motívumokkal dolgoznak. Nemcsak terítőt, falvédőt, párnát, egyházi textíliát hímeznek, hanem használati tárgyakat is készítenek, például süteményes dobozt, ceruzatartót, kulcstartót, könyvjelzőt, neszesszert, táskát, melyek a modern életben is helyet kapnak, használatosak.

Napjainkban szakköri foglalkozás keretében ismertetik meg a lányokkal, érdeklődőkkel ezt a fajta hímzést. A közösséget összefogják a szakköri találkozások, ahol ötletekkel, minták cseréjével, kiválasztásával segítik egymás munkáját. Kiállításokat szerveznek, amelynek látogatása a falu közösségét is összekovácsolja. A gyerekeknek időszakosan szakköröket tartanak. Az ott elkészült munkákkal országos díjakat is nyertek.

Szellemi Kulturális Örökség kategóriában a Bukovinai székely szálán varrott hímzések 2014-től a Bács-Kiskun Megyei Értéktárat is gazdagítják.
 

Kövessen minket a Facebookon is!