Helyi hírek 2021. március 27. 12:00

Környezetrendezés az Alsótemetőben

Környezetrendezés az Alsótemetőben
Tavaly ősszel kezdődött el az Alsótemető Bikahegy felőli, hátsó területének rendezése. A temetőnek ez a része az új ravatalozóhoz való közelsége miatt került előtérbe. A tervek szerint az elkövetkező évek során itt egy új – két oldalán ligetesen fásított – temetőkerti sétaút választja majd el a sírkertet a temetőhöz közvetlenül kapcsolódó vízállásos, úgynevezett természeti területtől. Ez a sétaút a ravatalozótól indul és mintegy 350 méter hosszon tárja fel a temető nyugati, 5-ös út felőli részét.

Első ütemben 2020-ban elkészült az út kanyargós nyomvonala és mellette a ligetes fásítás, valamint a ravatalozó előtti térburkolatban kis növénykazettákat készítettek, amelyekbe fákat telepítettek. A napokban pedig évelő növényeket ültettek a fák köré, a fák alá pedig padokat helyeztek ki a városfenntartó cég munkatársai. Mivel a cég gondozza a város közparkjait is, a temetőben most ültetett növények a már beállt, elszaporodott, szétosztásra szoruló közparki növények. A városi parkokban, zöldfelületeken ugyanis már sok száz faj és fajta évelő él, amelyek szaporulata adja a növényanyagot – amikor és ahol csak lehetséges – a pótlásokhoz, illetve a kisebb új ültetésekhez. Így került most a temetőbe törpe mandula, tolborzfű, kisázsiai macskahere, tarackoló őszirózsa és orbáncfű is.


A növényültetéssel együtt a tavaly késő ősszel telepített fákat is megmetszik a városfenntartó cég kertészei 

A növényápolási munkák részeként a fák törzse köré és a cserjék, évelők közé legalább 5-6 centiméter vastagságban talajvédő mulcsterítés kerül, ami a zöldfelületekről kikerülő aprított növényi részekből készül. Így a városi zöldfelületeken nem keletkezik zöldhulladék, mivel minden zöld anyag valamilyen formában valamelyik városi zöldfelületen helyben komposztálódik, vagy bekerül a talajba.

A ravatalozó előtt, a fák alá kihelyezett padok a temetési szertartásra érkezőkön túl a temetőkertbe látogatók megpihenését is szolgálják majd, de a hosszabb távú tervek szerint az új, kanyargós sétaút mellett is padok tennék majd teljesebbé a temető kerti funkcióját.
 
 

Kövessen minket a Facebookon is!