Helyi hírek 2021. március 26. 14:00

Tavaszi start a zöldfelületeken

Tavaszi start a zöldfelületeken
Sándor, József, Benedek idén zsákban hozott – hideget. Tekintettel arra, hogy a hózáporos, téliesen éles levegőjű napokat nem túl régen még országos melegrekordot állító 21 Celsius fok előzte meg, növény és ember egyaránt megzavarodott némileg.

Borítókép: Az első tavaszi hagymás virágok Kiskunfélegyházán
Fotó: Szabó Gábor


A mind gyakoribb, rövid idő alatt tapasztalható nagy hőmérséklet-ingadozások, a sűrűbben jelentkező aszályos időszakok a szakemberek szerint a klímaváltozás jelei. A csapadékhiány, valamint a sűrűn változó fagy és meleg napsütés szárító hatása miatt nehezen előbújó növények jelzik a tavaszi újrainduláshoz szükséges víz hiányát. A kialakuló szárazságot némileg ellensúlyozza a növényágyak talaját takaró mulcsterítés, de a várhatólag hirtelen magas hőmérséklettel berobbanó tavaszi napsütés gyors vízpótlást fog szükségessé tenni.

Ez azonban a többhektárnyi öntözött városi zöldfelületeken jelentős előkészületet kíván. A téli fagyok beállta előtt gondosan víztelenítették a több kilométer hosszú öntözőhálózatot és annak gépészetét. Az újraindításhoz át kell mosatni (pl. a kútvíz lerakódott anyagainak eltávolítása érdekében) valamennyi földalatti vezetéket és ki kell próbálni a szórófejeket. Ezeket a munkákat a szakemberek az idén március 22-ére elvégezték.




Csupán kis adalékként: tavaly az erősebb téli fagyok és a némiképpen egyenletesebb tavaszi felmelegedés miatt már március 18-án öntözni volt kénytelen a városfenntartó cég, idén erre várhatólag csak 25-26-án tud majd sor kerülni. Az öntözés beindítását követően rövid időn belül be kell állítani az összesen több, mint 200 önálló öntözött egységre osztott területen az öntözési időket, és az öntözés gyakoriságát, külön a gyepfelületekre és külön a virágfelületekre. Ezt a különböző területi adottságok (pl. árnyékoltság, terepviszonyok, talajminőség) mellett az éppen adódó időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják.

Tavaly – az új öntözőrendszer beüzemelési évében – ez több hétig tartott, mivel folyamatosan finom állításokat kellett végezni. Idén, a tavaly szerzett tapasztalatok nyomán már talán lényegesen kevesebb időt vesz igénybe a beállítás. A forró nyári napokon a teljes rendszer gyakorlatilag 24 órában működik, tavasszal azonban ennyi vízpótlásra még nincs szükség. Előreláthatólag a talaj szervesanyag-tartalmának folyamatos pótlása, illetve a növények megerősödése és az állandó talajtakarás is csökkenteni fogja a szükséges öntözés mennyiségét.

A szakemberek által prognosztizált mind szélsőségesebbé váló időjáráshoz csak egy rugalmasan reagáló, minél több tényező – így az öntözés mértéke, módja, jó talajállapot, helyes növényalkalmazás… – egymásra hatásának folyamatos optimalizálásával lehet alkalmazkodni. Erre kidolgozott, bárhol és bármikor alkalmazható módszer nem létezik, csak a menetközben megszerzett tapasztalatok eredményeinek egymáshoz igazítása jelenthet megoldást – mondta el Nagy Ágnes városi főkertész.

 

Kövessen minket a Facebookon is!