Helyi hírek 2021. március 24. 18:00

Meteorológiai Világnapi kitüntetések – 2021

Meteorológiai Világnapi kitüntetések – 2021
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A hagyományos, a Meteorológiai Világnap tiszteletére rendezett ünnepség – koronavírus fertőzés okozta helyzetben – elmaradt, de a kiváló munkatársak elismerése nem maradt el.

A Meteorológiai Világnap alkalmából a meteorológus szakma kiválóságai idén is Schenzl Guidó Díjat, Pro Meteorológia Emlékplakettet, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Innováció a Meteorológiáért Díjat, Az Év MET-ÉSZ észlelője címet, illetve a legkiválóbb társadalmi észlelők Elismerő Oklevelet kaptak – írta oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Schenzl Guidó Díj:

Dr. Ács Ferenc, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott docense
A légkörfizika, a talaj-felszín-légkör rendszer folyamatainak modellezése, továbbá a humán biometeorológia területén kifejtett lelkiismeretes és elhivatott oktatási és tehetséggondozási munkájáért, kiemelkedő kutatási tevékenységéért, életműve elismeréseként.

Németh Lajos, nyugalmazott meteorológus
Az időjárás előrejelzésében, a meteorológia népszerűsítésében és a tudományos ismeretterjesztésben végzett aktív, példaértékű tevékenységéért, sok évtizedes elhivatott munkájáért.

Pro Meteorológia Emlékplakett:

Dr. Baranka Györgyi, meteorológus
Kiemelkedő pályázati koordinációs tevékenységéért, valamint több évtizedes lelkiismeretes, kitartó munkájáért.

Horváthné Zsikla Ágota, meteorológus
A tavi viharjelzéshez kapcsolódó szolgálati feladatok magas színvonalú, lelkiismeretes végrehajtásáért, kiemelkedő verifikációs tevékenységéért. Tapasztalatainak átadása kulcsfontosságú a fiatal generációk szempontjából: számos kiváló szakember tanult be az évek során Ágota mellett a siófoki toronyban.

Gili Balázs, villamosmérnök
A meteorológiai megfigyelőhálózat működtetésében, fejlesztésében végzett precíz, sok megpróbáltatást megélő, kitartó és elkötelezett munkájáért.

Kerekes András, meteorológus főtiszt
A repülésmeteorológia területén több mint 20 éven át végzett lelkiismeretes, felelősségteljes munkája elismeréseként, kiemelkedő színvonalú vezetői tevékenységéért.

Miniszteri Elismerő Oklevél:

Kovácsné Izsák Beatrix, matematika-fizika szakos tanár, meteorológus
Az éghajlati adatok homogenizációs és interpolációs módszertanának továbbfejlesztéséért, a Meteorológiai Adatbázisban végzett kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.

Dr. Csirmaz Kálmán, meteorológus
A jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásában végzett kulcsfontosságú munkájáért, kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.

Hercsényi László, informatikai fejlesztő
Az Országos Meteorológiai Szolgálat informatikai alkalmazásainak, valamint meteorológiai adatbázisának fejlesztésében közel két évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájáért.

Mikó Róbert, meteorológus, programozó matematikus
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztálya szoftverrendszerének kialakításában végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Varga Géza János, nyugalmazott észlelő
Az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjeként végzett több évtizedes példaértékű, lelkiismeretes tevékenységéért nyugállományba vonulása alkalmából.

Innováció a meteorológiáért díj:

Baár Péter, meteorológus
Az Országos Meteorológia Szolgálat által végzett jégeső-előrejelzés verifikációs módszertanának kidolgozásában és fejlesztésében nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményért, elkötelezett és példamutatóan lelkiismeretes munkájáért.

Kitüntetett társadalmi észlelők:

Lőrincz Mária, Zsámbék
Szüleivel együtt 1966 óta, azaz 65 éve végzi lelkiismeretesen a csapadékmérést, az adatokat naponta elektronikusan küldi.

Marusin Józsefné, Solt/Kissolt
46 éve végzi megbízható módon a méréseket.

Bertók Tiborné, Vése
44 éve végzi a csapadékmérést magas színvonalon.

Ferenczy Sándorné, Pécs Kertváros
44 éve példaértékűen végzi a méréseket.

Kovács Barnáné, Sárospatak
44 éve észlel precízen, elkötelezetten.

Az Év 
MET-ÉSZ észlelője – 2021 cím:

Dombai László, meteorológiai észlelő, Vép
Kiváló és részletes észleléseiért, a halojelenségek vizsgálatáért, valamint a társadalmi csapadékmérés végzéséért.
 
Fotó: Thinkstock-illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!