Helyi hírek 2021. április 1. 17:30

Új világ az adóhivatalnál

Új világ az adóhivatalnál
Március 31-én véget ért a zökkenőmentes átállásra adott, három hónapos szankciómentes időszak. Április 1-jétől új időszámítás vette kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében is, olyan, amelyben az adóhivatal jelentős szolgáltatásokat nyújt.

Az adóhivatal március 31-ig nem szabott ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem vagy nem megfelelően szolgáltattak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe, ezek jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák.
Már 64 millió számla adatát az új rendszeren keresztül küldték be az adóhivatalhoz. Ez a 2018. július óta beküldött számlák mintegy 20 százaléka. A vállalkozások jelentős többsége tehát felkészült az április 1-jei átállásra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Az Online Számlázó mobilapplikácója okostelefonon is használható, és természetesen ez is ingyenes. Az alkalmazás letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban.

Április 1-jétől már csak a 3.0-ás XSD séma alkalmazható, amely egyszerre nyújtja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek idén második fél évtől induló kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

Számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az, aki a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, ami az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!