Helyi hírek 2021. április 11. 12:00

Titkok a levéltárból – Molnár Dániel művei Kiskunfélegyházán

Titkok a levéltárból – Molnár Dániel művei Kiskunfélegyházán
Talán meglepő a kijelentés, de a dualizmus korában az alföldi régió legnagyobb stukkó- és épületkerámiagyára, amely még a nemzetközi hírű pécsi Zsolnayval is felvette a versenyt, Félegyházától nem messze, Nagykőrösön működött. Alapítása Molnár Dániel nevéhez fűződik, aki 1890-ben kapott iparengedélyt cserépkályha és épületkerámia gyártására. A műhelyéből kikerült termékek, cserépkályhák és épületszobrászati dekorációk Karcagtól Törökszentmiklóson és Kecskeméten át Félegyházáig megtalálhatók. Nagykőrös földrajzi közelségének, és az építőipart mozgató személyi kapcsolatoknak köszönhető, hogy Molnár városunkban is letette névjegyét.Ő is pályázott 1906-ban a kiskunfélegyházi városháza hatalmas, végül a Zsolnay-gyár által kivitelezett oromdíszének elkészítésére, 1909-ben azonban már csak cserépkályhákra tett ajánlatot. Ezt a munkát sem ő kapta, számos szecessziós félegyházi épületen azonban máig Molnár-kerámiák találhatók.


Daru u. 1. 

Az ő műhelyében készültek a Fekete Gáborné házán (Molnár Béla utca 2., 1907) és a Kneffel Ede házán (Daru utca 1., 1909–1910) látható színes mázas majolikadíszek. E házak homlokzataira applikált színes díszek olyan népszerűvé váltak, hogy Ujszászy János és Majláth József műhelyében utánozni kezdték őket, ezek kerültek a Közgazdasági Takarékpénztár (Frank-ház, Mártírok útja 2., 1909–1910) épületére. (A szerzői jog ekkoriban sem az építőiparban, sem az iparművészetben nem volt tisztázott.)


Jókai u. 18.

Nagykőrösön készült szecessziós stukkódíszek borítják az Ujszászy–Majláth-cég által tervezett és kivitelezett épületek homlokzatait, például Tarjányi Dezső házát (amelynek szinte mása Nagykőrösön, a Kecskeméti út 28. sz. ház), vagy a Petőfi utca 17. szám alatti házon, de megtalálhatók a Deák Ferenc utca 15. és 20., a Damjanich utca 6., a Jókai utca 18. számú házakon is. Más építőmesterek is használták a nagykőrösi stukkódíszeket, például Kiss Mihály a Kocsi Ferenc-féle házon (Jókai utca 5.) 1913-ban.


Petőfi u. 17.Deák Ferenc u. 20. 

Valószínűleg számos félegyházi házban is Molnár-féle cserépkályha fűtötte a szobákat, ahogy egykor a Constantinum leánynevelő-intézetben is. A Constantinum építési iratai között megtalálhatók a Molnár-kályhák árumintalapjai, Molnár díszes fejlécű, cégéres levelével együtt.

Brunner Attila
 

Kövessen minket a Facebookon is!