Helyi hírek 2021. április 13. 16:00

Kevesebb közlekedés = Éghajlatvédelem

Kevesebb közlekedés = Éghajlatvédelem
Manapság, amikor minden a dinamizmusról, pörgésről, spontaneitásról szól, nehéz elképzelni, hogy higgadt végiggondolással igenis van lehetőség közlekedési igényeink csökkentésére. Pedig részben a digitális világ nyújtotta lehetőségek kihasználásával, részben a jó öreg bevált módszerek alkalmazásával elérhetjük, hogy kevesebbet kelljen utaznunk.

A mobilitáscsökkentés első lépése, hogy gondoljuk végig a napi úticéljainkat: Muszáj-e elmennem az adott helyre, vagy meg lehet-e oldani személyes találkozás nélkül az ügyet? Nem elég egy telefon, vagy levél? A nagyobb bevásárlásokat érdemes autóval intézni, de ha csak 1-2 terméket szeretnénk venni egy boltban (pl. műszaki cikkek, könyvek stb.), akkor a házhoz szállítás a megfelelőbb megoldás – írta Bács megye önkormányzatának weboldala.

Vásároljunk helyi termékeket, mert azokat sokkal rövidebb útvonalon kell szállítani, mint a távolról érkező árukat, ezért kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményeznek. A legjobb megoldás, ha helyi piacra járunk, ha ugyanitt nekünk kell elmenni egyesével valamennyi termékért, akkor a „sok kicsi sokra megy” következtében majdnem akkora kibocsátásnál tartunk, mintha egy nagy, ám hatékony logisztikai háttérrel rendelkező hagyományos élelmiszerláncnál vásárolnánk az árukat. 

Sok utazást megtakaríthatunk, ha munkánk egy részét vagy egészét otthonról végezhetjük. Az otthoni, vagy más néven távmunka esetében sem beszélhetünk teljesen közlekedésmentességről,
de a mindennapi munkába járáshoz képest akár 80-90 %-os megtakarítás is elérhető.

Mobilitás-csökkentés felsőfokon: költözködjünk okosan! A fenti ötletek mind segítenek csökkenteni közlekedési igényeinket, a legnagyobb mértékű megtakarítást mégis azzal érhetjük el, ha olyan közel lakunk az általunk gyakran látogatott helyekhez, hogy gyalog vagy kerékpárral kényelmesen elérhetők legyenek. Azaz, ha valamilyen okból elköltözünk eddigi lakóhelyünkről, célszerű átgondolni a közlekedéssel járó szükségleteinket.

Elsősorban a napi szükségletek a fontosak, amelyek természetesen mindenkinél mások, de például a munkahely, az élelmiszerüzletek, gyermekes családoknál a bölcsőde, óvoda, iskola; idősebbeknél az orvosi rendelő, gyógyszertár közelsége nem elhanyagolható, míg a fiatalabbak számára a szórakozóhelyek jelenthetnek vonzerőt.

Szintén fontos szempont lehet, hogy a tömegközlekedési megállók milyen távolságra vannak a lakóhelytől. Ha legfeljebb 5 percnyi sétatávolságra lakunk egy megállótól, sokkal nagyobb az esélye, hogy felszállunk a buszra vagy a vonatra, ahelyett, hogy autóba ülnénk.
 

Kövessen minket a Facebookon is!