Helyi hírek 2021. április 17. 08:00

Vitamin ABC

Vitamin ABC
Szervezetünk számára táplálékaink kb. 40 féle tápanyagot nyújtanak: ezek lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek).

A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, ennek ellenére elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel  írta cikkében a megyei önkormányzat.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

Szerepe – a látáshoz kötődik, de a bőr, a nyálkahártyák épségéhez, és több más életműködésünkhöz, pl. megfelelő immunitáshoz is fontos.

Mely élelmiszerekben található? – tartalmazza a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai – provitaminjai, a karotinoidok, amelyekből szervezetünk A-vitamint tud előállítani. Legismertebb a β-karotin, ennek jó forrása a sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.

Hiánya – elsősorban étrendi eredetű, szürkületi vakságot, szemszárazságot és más szembetegségeket okozhat. 

D3-vitamin

Szerepe – egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, nélkülözhetetlen a csontképzéséhez. Legnagyobb mértékben a bőrben keletkezik a nap UV-B sugarainak hatására.

Mely élelmiszerekben található? – tej és a tejtermékek, tojás, máj.

Hiánya – a hiányállapot leggyakoribb oka elsősorban a napfényhiány, kisebb mértékben a nem kielégítő étrendi bevitel, de krónikus máj- és vesebetegségek is állhatnak a háttérben. Hiánybetegsége gyermekkorban az angolkór, felnőttkorban a csontlágyulás.

E-vitamin

Szerepe – antioxidáns hatású, azaz semlegesíti a káros hatású szabad gyököket és védi a sejthártya épségét.

Mely élelmiszerekben található? – növényi olajokban, zöld növényekben, gabonafélék csírájában.

Hiánya – többek között idegrendszeri zavarokat, vörösvértest-károsodást és a nemi érés után terméketlenséget okozhat.

K1- és K2-vitaminok

Szerepe – a K1 növényekben fordul elő, a K2-vitamint pedig a szervezetben a bélbaktériumok termelik. Nélkülözhetetlenek egyes véralvadási faktorok képzéséhez és a csontszövet kalciumkötéséhez.

Mely élelmiszerekben található? – paradicsomban, kelbimbóban, kelkáposztában, parajban, búzacsírában, brokkoliban és a májban (sertés-, marha-, borjú-).

Hiánya – véralvadási és csontképzési zavarokat okozhat.

Vízben oldódó vitaminok

B1-vitamin

Szerepe – a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában vesz részt.

Mely élelmiszerekben található? – élesztőben, olajos magvakban, barna kenyérben, szárított lencsében, tojássárgájában, sertésmájban és vesében.

Hiánya – enyhébb esetben fáradtságot, memória romlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz, súlyos esetben a beriberi nevű, idegrendszeri zavarokat és szívelégtelenséget okozó betegség alakul ki.

B2-vitamin

Szerepe – anyagcsere-folyamatok szabályozása és nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez.

Mely élelmiszerekben található? – tej és a tejtermékekben, májban, húsokban,  zöldségfélékben,  és a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban.

Hiánya – a szájzug nyálkahártyájának berepedéséhez, és más bőrelváltozásokhoz vezet.

B3-vitamin

Szerepe – a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez nélkülözhetetlen.

Mely élelmiszerekben található? – húsokban, májban, tejben, élesztőben, zöldségekben, gabonafélékben (kivétel a kukorica).

Hiánya – a pellagra nevű betegséget okozza, amely szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal, memóriazavarral jár. Leggyakrabban az egyoldalú, kukoricán alapuló táplálkozás okozza.

B4-vitamin/Folsav

Szerepe – átalakító folyamatokban vesz részt, a vérképzéshez is szükség van rá. Igazolódott, hogy a fogamzás előtti és a terhesség alatti megfelelő pótlása több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát jelentősen csökkenti.

Mely élelmiszerekben található? – zöldségekben és főzeléknövényekben.

Hiánya – amelyet elsősorban konyhatechnikai veszteség – túlfőzés, és felszívódási elégtelenség okoz – vérszegénységhez vezet.

B5-vitamin – Pantoténsav

Szerepe – energia felszabadító biokémiai reakciók szabályozásában vesz részt.

Mely élelmiszerekben található? – hüvelyesekben, húsokban, májban, gabonafélékben.

Hiánya – fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben végtagzsibbadást, izomgörcsöket okozhat. Vegyes táplálkozás mellett emberben hiányállapot ritkán alakul ki. Megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet azonban ehhez vezethet.

B6-vitamin

Szerepe – anyagcsere-folyamatok szabályozásában szerepel, és nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez.

Mely élelmiszerekben található? – húsokban, májban.

Hiánya – általában hiányos táplálkozás, gyógyszerhatás (pl. hormonális fogamzásgátlók), rendszeres alkoholfogyasztás okozza. Bőr- és nyelvgyulladás, vérszegénység, csecsemőkben és kisgyermekekben görcsállapot is felléphet.

B12-vitamin

Szerepe – fontos szerepe van a sejtnövekedésben, a sejtosztódásban és a vérképzésben.

Mely élelmiszerekben található? – jó forrásai az állati eredetű táplálékok (pl. kefir, joghurt, sajtok, húsok, máj, vese, tojás, hal). A növények nem tartalmazzák!

Hiánya – vegyes táplálkozás mellett ritka, de ha felszívódási zavar van, úgynevezett vészes vérszegénységhez vezet.

H-vitamin

Szerepe – a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez szükséges, a bélbaktériumok állítják elő.

Mely élelmiszerekben található? – májban, paradicsomban, élesztőben, tojássárgájában. Érdekesség, hogy a nyers tojásfehérjében található egyik összetevője gátolja felszívódását, de ezt a tojás főzése, sütése megszünteti.  

Hiánya – mesterséges táplálás, felszívódási zavar esetén jelentkezhet, és tünetei nem jellegzetesek.

C-vitamin

Szerepe – nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához.

Mely élelmiszerekben található? – zöldpaprikában, salátában, brokkoliban, kelbimbóban, burgonyában, csipkebogyóban, friss gyümölcsökben.

Hiánya – állandó fáradtság- és gyengeségérzetet, ingerlékenységet, étvágytalanságot és súlyvesztést okoz. Hiánybetegsége a skorbut, amelynek jellemző tünete, hogy testszerte bevérzések jelennek meg.
 

Kövessen minket a Facebookon is!