Helyi hírek 2021. április 15. 12:00

Két félegyházi vállalat is kormányzati támogatásban részesült – frissítve!

Képgaléria
Két félegyházi vállalat is kormányzati támogatásban részesült – frissítve!
Kiskunfélegyházán járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 13-án, kedden abból az alkalomból, hogy a Berkemann Magyarország Bt. és az NT Kft. kormányzati támogatásban részesültek.

A Berkemann Magyarország Bt. a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett versenyképesség-növelő támogatási programnak köszönhetően 563 millió forintot fordíthat fejlesztésre. A támogatás célja, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt érintett közép- és nagyvállalatokat, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. A Berkemann gyártócsarnokot bővít, automata bőrdigitalizáló- és bőrszabászgépeket vásárol, és speciális cipőipari gépeket modernizál. Az összeg ötven százalékát vissza nem térítendő támogatásként veheti igénybe a vállalat.

A beruházás bejelentésén részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, Ésik Róbert, a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, valamint Balla Csaba, a Berkemann Magyarország Bt. cégvezetője.

A támogatói okirat átvétele után Balla Csaba cégvezető beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy év eseményei hatással voltak a Berkemann életére is. Az olaszországi bőrgyárak leállásával, majd az értékesítés csökkenésével is szembesülniük kellett, de a pandémia ellenére sikerült minden dolgozót megtartaniuk.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bács-Kiskun megye 4-es számú országos egyéni választókerületének képviselője hangsúlyozta, hogy csak a választókerületében a pandémia kezdete óta több mint 8,5 milliárd forintnyi támogatás érkezett a nagycégekhez. Az alelnök rámutatott, hogy egyfajta közvetítőként is részt vesz ebben, aki vállalja a kezességet, hogy jó helyre érkezik a támogatás. Biztatja a cégek vezetőit, hogy éljenek az újabb és újabb lehetőségekkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy egy éve küzdünk a világjárvánnyal, ami nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági küzdelem is. Mindamellett, hogy emberéleteket kell és kellett megmenteniük, a munkahelyek megtartása is cél volt. Úgy véli, hogy az elmúlt évben mindkét kihívásra olyan választ adott a kormány, amit a magyar emberek érdeke és nem a külföldi elvárások teljesítése motivált. Így volt ez a gazdaság tekintetében is, amikor a tömeges munkanélküliség kialakulásának megelőzésére érdekében döntöttek úgy, hogy támogatásokat adnak azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek beruházásokat hajtanak végre. A magyar kormány a beruházások felét támogatásként magára vállalta, amennyiben a cég elkötelezte magát dolgozói megtartása mellett. Eddig összesen 1434 vállalat vett részt a programban, megmentve 270 ezer munkahelyet.

Elhangzott az is, hogy a magyar gazdaság tavaly beruházási rekordot döntött: 100 milliárd euró felett tudtunk exportálni és ma már nagyjából annyian dolgoznak, mint a járvány előtt. Ebben óriási szerepe van a vidéki Magyarország vállalkozásainak, amelyek között egyre többnek a termékét a világon bárhol megvásárolják. A Berkemann által gyártott orvostechnikai lábbelik is keresettek a világpiacon, és a mostani beruházás egy alapanyag-takarékosabb, hatékonyabb működést tesz lehetővé. Végezetül a miniszter megköszönte a Bács-Kiskun megyei vállalatoknak, hogy ebben a nehéz időszakban nem a leépítéseket, nem a munkatársak elbocsátását, hanem a fejlesztéseket és ezáltal a munkahelyek megvédését választották.

Az egyedi kormányzati támogatásban részesült NT Kft. telephelyén tartott miniszteri látogatáson ismertették, hogy a cég 10 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője és Milan Kunciŕ, az NT Kft. ügyvezetője.

Milan Kunciŕ elmondta, hogy az eseménynek is helyet adó sajtolóüzem a közelmúltban épült fel. Az elmúlt évek dinamikus fejlődését egy példán keresztül szemléltette: az első tulajdonos és az akkori munkavállalók nagy eseménynek élték meg, amikor egy kamion étolajat sikerült legyártani egy nap alatt. Ma ugyanekkora mennyiséget 15 perc alatt állítanak elő. Az ügyvezető három mérföldkövet említett a vállalat életéből: 2014-ben bővítették a finomítókapacitást és az étolaj csomagolása is megújult. Második lépcsőként – érvényesítve a környezetvédelem szempontjait – immár 20 százalékkal kevesebb műanyagot használnak, mint a versenytársak. A harmadik mérföldkő pedig a jelenlegi sajtolóüzem, ami közelebb viszi a céget további exportpiacokhoz.

A rendezvényen elhangzott: a jelenlegi beruházásnak köszönhetően a cseh tulajdonban lévő kiskunfélegyházi NT Kft. a legmodernebb technológiával fog dolgozni 2300 négyzetméter alapterületű napraforgó-feldolgozó üzemben és a hozzá tartozó logisztikai bázison. A részben zöldmezős, részben kapacitásbővítő beruházással a vállalat a meglévő 175 munkahelyen túl 55 új munkahely létrehozására vállalt kötelezettséget. Az üzem a beruházásnak köszönhetően évente 450 ezer tonna napraforgómag feldolgozására lesz képes, és akár 210 millió liter étolajat készíthet szinte teljes egészében magyar alapanyagból.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, hogy ez az egyedi támogatás megkülönböztetett figyelmet jelez. A munkatársak, a város, a polgármester és az önkormányzat munkája áll mögötte, és az a kapcsolati rendszer, ami végül is hitelesíti a cég munkáját, teljesítményét. Ahogy az országgyűlési képviselő fogalmazott, a tömeggyilkos járvány idején is el fog jutni az a hír az alföldi termelőkhöz, hogy megkapták ezt az egyedi támogatást és ez erőt és reményt ad számukra, hogy érdemes ezen a területen továbblépni.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére tavaly óriási beruházási rekordot döntött Magyarország, amiben nagy szerepe van az élelmiszeriparnak. A szélsőséges keresleti ingadozás ellenére sem fordultak elő ellátási problémák, a rendkívüli nehézségek ellenére is kiegyensúlyozott volt a magyar emberek élelmiszerellátása. Az élelmiszeripar azon kevés iparág közé tartozik, amely növelni tudta tavaly a termelési értékét, mégpedig 8 százalékkal. Ezzel teljesítménye megközelítette a 4000 milliárd forintot.

A külgazdasági és külügyminiszter a térség gazdasági helyzetéről elmondta, hogy Bács-Kiskun megye az ötödik helyen áll a megyék között az egy főre jutó gazdasági teljesítmény tekintetében. A versenyképesség-növelő támogatás pályázati köreiben az elmúlt időszakban összesen 8 kiskunfélegyházi cég kapott támogatást, ami 3 ezer munkahely megvédését és 4,6 milliárd forintnyi beruházás végrehajtását tette lehetővé. Ehhez a kormány összesen 2,2 milliárd forint támogatással járult hozzá.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!