Helyi hírek 2021. április 23. 16:00

Új gólyalakás a Gátéri Fehér-tavon

Új gólyalakás a Gátéri Fehér-tavon
A Föld napja ünnepet az MVM Démász Áramhálózati Kft.-nél egy örömteli „családi” hír koronázta meg csütörtökön. A cég kecskeméti üzemeltetési régiójának szerelői által végzett szakszerű és precíz munkának köszönhetően a napokban egy új gólyalakást adtak át a Gátéri Fehér-tavon. A fehér gólyák számára biztonságot nyújtó fészekemelő eszköz villanyoszlopra rögzítését követően, már aznap délután rendezgették fészküket a gólyák.



Molnár László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, hogy az egyik madarat, valószínűleg a hímet, 2013-ban színes gyűrűvel jelölték munkatársai Csikérián. Azóta többször megfigyelték ezt a gólyát, többek közt Izraelben is. A világjáró gólyapár a tavasz közeledtével visszatért kedvelt helyére, ám ott a viharos időjárás miatt kidőlt oszlopot talált. Az ember közelségét kereső gólyapár megpróbált új fészket építeni magának egy tanyaközeli másik oszlopon. Választásukat a cég szakemberei áramtechnológiai szempontból jónak tartották, hiszen a helyszínen alkalmazott burkolt szabadvezeték megfelelően szolgálja a madarak védelmét.



Egyvalami ekkor még hiányzott a sikerhez. A gólyapár már ott toporgott a mezőn, a kiválasztott villanyoszlop közelében, gyűjtötték a gallyakat az idei fészekhez, amikor a Démász munkatársai soron kívül megérkeztek a fészek biztonságához elengedhetetlenül szükséges fészekemelő eszközzel, és szakszerűen felszerelték azt. Minden jó, ha a vége jó, hamarosan gólyahír is érkezhet a fészekből.



Fotók: KNPI/Molnár László természetvédelmi őrkerület-vezető
 

Kövessen minket a Facebookon is!