Helyi hírek 2021. április 23. 08:00

Körkérdés: Beoltatja-e magát?

Körkérdés: Beoltatja-e magát?
Ezen a héten arról kérdeztük a félegyháziakat, hogy élnek-e a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével. Mint minden más városban, itt is vannak, akik az oltakozás mellett döntöttek, mások kivárnak, vagy határozottan elzárkóznak a vakcina beadatásától.

Dr. Sinkó Melinda (43)
– Egészségügyisként már januárban megkaphattam volna az oltást, de akkor még bizonytalan voltam. Mivel novemberben átestem a betegségen, így volt időm kicsit gondolkodni. Februárban végül is jelentkeztem oltásra, és meg is kaptam. Kis karfájdalom, hőemelkedés volt mindkét oltás után. Azóta már én is sok embert beoltottam kecskeméti és a helyi oltóponton. Sok bizonytalanság van az oltás körül, érthető, hogy félnek az emberek, de most csak ez az egy esélyünk van, hogy visszatérjen a normális élet.





Bajáki Gábor (32)
– Én az AstraZeneca oltást kaptam, a háziorvosom keresett fel és előre felhívta a figyelmemet a lehetséges mellékhatásokra. Ezek engem sem kíméltek (hidegrázás, fejfájás), de ki lehetett bírni, és ma már minden rendben van. Mindenkinek a saját döntése, hogy miként tervez az oltással kapcsolatosan. Én úgy véltem, hogy részemről ez a helyes döntés.





Némedi-Varga Beatrix (45)
– Anyaként, társként, civil vezetőként is nagy felelősség van rajtam. Számomra fontos a hitelesség, szeretnék jó példával előljárni. Mindenkit az oltásra buzdítok. Idén húsvétkor a családommal nehéz napjaink voltak a COVID-fertőzés miatt. Ezt senkinek sem lenne szabad átélnie! A kulcs: a cselekvő szeretet. Fel kell venni a védőoltást, hogy még nagyon sokáig szerethessük egymást!





Czibolya Mihály (59)
– Egyelőre még nem regisztráltam, gondolkodom a dolgon. A feleségem és én is küzdünk néhány betegséggel. Eddig nem tolakodtam, előre engedtem az időseket, ők essenek át rajta hamarabb.


 



Köteles Enikő (19)
– Szerintem az oltás nagyon fontos. Már regisztráltam, arra várok, hogy értesítsenek, és mehessek az oltópontra, vagy a háziorvosomhoz. Nincs preferenciám az oltással kapcsolatban, csak minél hamarabb szeretnék túlesni rajta. Az orvosom döntésében teljes mértékben megbízom. A családomból már mindenki regisztrált, a szüleim túl vannak az oltásokon, és nem tapasztaltak negatív mellékhatást.





Kovács Imre (39)
– Nem oltatom be magam, jobban bízok a saját immunrendszeremben, mint ezekben a gyorsan készült oltóanyagokban. Minimalizálom az utazásaimat és a találkozóim számát, és azt az időt inkább a családdal töltöm. Amennyire lehet, távol tartom magam a világ negatív oldalától, már nem szeretem a híreket, nem érdekelnek a statisztikák.





Hegyi Boglárka (17)
– Egyelőre nem szeretném felvenni az oltást. A nagyszüleim már megkapták, az elővigyázatosság miatt. A nagymamám krónikus beteg, az orvos javaslatára jelentkezett a vakcinára. A nagypapám pedig szolidaritásból. Szerintem előbb-utóbb a fiatalabbaknál is nőni fog az oltási kedv, mert valószínűnek tartom, hogy szórakozóhelyekre, fesztiválokra, csak oltási igazolvánnyal lehet majd bejutni.





Magyarvári Csaba (40)
– Az első AstraZeneca oltást március végén kaptam meg, a másodikat június 11-én fogom felvenni. Két napig fájt az oltás helye, és enyhe nyomást éreztem a bal tarkóm körül. Az injekció utáni két hétben úgy vettem észre, hogy többet aludtam. Az oltás nem kötelező, de a magas vérnyomásom és a novemberi pozitív tesztem után erősen ajánlották. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy hogyan döntök. Az oltástól elvileg kisebb az esélyem arra, hogy belahalok a vírusfertőzésbe, és ez nekem elég indok. Nem jó érzés ugyanis covidosként úgy ébredni, hogy fulladsz, és nem kapsz levegőt.





Bertus Erika (40)
– Az első védőoltást a mai napon vettem fel, a Szputnyikot kaptam, egyelőre nem tudok beszámolni mellékhatásról. Ezidáig nem fertőződtem meg sem én, sem pedig a családtagjaim. Remélem, már nem is fogunk. Elsősorban azért regisztráltam az oltásra, mert nem szeretnék semmi jó kis programról lemaradni.





Morvai Szilveszter (60)
– Magamat egyértelműen oltáspártinak tartom, mert a vakcina segítségével megvédhetem magam, családom, valamint munkatársaim egészségét. Nagyon megörültem, amikor egy hónapja felhívott a körzeti orvosom, hogy másnap megkaphatom az oltást. AstraZeneca felvételére volt akkor lehetőség, részletesen tájékoztatott a vakcináról és természetesen éltem a lehetőséggel. Az oltás után jelentkeztek nálam is mellékhatások, amelyekre számítottam, így problémát nem okoztak. Sajnos több közeli ismerősömet is megfertőzte a vírus, ami nagyon súlyos rombolást tud okozni az emberi szervezetben, gyakran halálosat. Meggyőződésem, hogy ennek veszélyét minimalizálni tudjuk oltással, és a szabályok betartásával.





Révész Gyöngyi (45)
– Eléggé oltásellenes voltam. Leginkább azon aggódok, hogy tudunk-e már eleget a vakcinák mellékhatásairól, ezen ismeretek hiányában nehéz eldönteni, hogy melyik vakcina igazán jó. Én veszélyeztetett vagyok, megkaptam az AstraZenecát, ami után két napig izomgörcs, fejfájás, szédülés és hányás tünetek léptek fel, illetve a közérzetem is rosszabb lett. Maga a vírus azt gondolom, veszélyesebb, mint amilyennek sokan hiszik. Sajnos több ismerősöm is belehalt. Egyértelmű, hogy valamit tenni kell és reménykedek benne, hogyha elegen be leszünk oltva, akkor talán lelassul a terjedése és lesz idő a tökéletes oltás kifejlesztésére. A koronavírus az influlenzához hasonlóan velünk marad, de reményeim szerint visszatérhetünk a megszokott életünkhöz.





Nagy Gábor (38)
– A környezetemben elég sok mindent tapasztaltam az oltással kapcsolatosan. Az AstraZenecától több 40 fölötti ismerősöm lett náthás néhány napig, míg a Szputnyik néhányuknál időleges levertséget okozott. Mellettük a barátnőm Pfizert kapott, amitől két napig fájt az oltásos karja. A szüleim a kínai vakcinát kapták, de semmi komolyabb tünetük nem volt. Én még várok az oltásra, amire januárban regisztráltam. Az AstraZenecától kicsit ódzkodom, ahhoz tanácsos a vérvizsgálat (Szlovákiában csak úgy adják), a kínai nekem kérdőjel. A többitől nem tartok. A Pfizernek örülnék, de a Modernát és az oroszt sem ellenzem. A nagyobb beoltottsági számot követően remélhetőleg lecsökken a megbetegedések száma és lassan eloszlik, talán védettebbek leszünk. A mutánsvariánsok megjelenése azt vetíti előre, hogy a koronavírus eltűnni már nem igazán fog. Az emberek megérthetnék, hogy az egészségükkel többet törődjenek.





Csősziné Juhász Ildikó (59)
– Egy percig sem volt kérdés számomra az, hogy kérjem-e a védőoltást. Az elsők között regisztráltam. Így mivel az egészségügyi dolgozókkal kezdték az oltásokat, január közepén meg is kaptam az elsőt, majd február elején a második oltásomat. Ekkor még nem is lehetett igazából válogatni az oltóanyagokban, így Pfizer vakcinát kaptam. Az első oltás után semmilyen panaszom nem volt. A második oltás után igen heves oltási reakcióban volt részem három napig (láz, fejfájás, izomfájdalom), de ez sem ingatta meg a hitemet az oltás szükségességében. Úgy gondolom, inkább ez legyen három napig, mint a betegség hetekig. A daganatos betegek otthoni ápolásában dolgozom, így bizony előfordult, hogy Covid-pozitív beteggel találkoztam a munkám során. Oltás előtt kötelező karantén várt rám, most viszont nincs ilyen következménye. Eddig szerencsére nem is fertőződtem meg. Az, hogy ez a szerencsémnek, vagy az oltásnak köszönhető, ki tudja. Én az utóbbiban hiszek. A környezetemben, ha szóba kerül a téma, mindenkinek ajánlom az oltást. Én is azt tapasztalom, hogy az idő előrehaladásával, esetleg a tapasztalásoknak köszönhetően egyre többen teszik félre az ellenérzéseiket, újragondolják és regisztrálnak. Az oltás típusát pedig bízzák a családorvosra, Ő el tudja dönteni kinek, melyikre van szüksége. Nem szabad abban hinni, hogy „velem ez nem történhet meg”. Sajnos nagyon sok ellenpélda van, tragikus kimenetellel.





Solymosi Bertold (42)
– Természetesen felvettem a védőoltást, ahogyan szinte mindenki a családban, hiszen ez elemi érdekünk. Sajnos többen is meghaltak az ismerőseim közül, akik elkapták ezt a betegséget. Tudom, hogy vannak, akik ellenzik a védőoltást, illetve válogatnak a vakcinák között. Egyesek mintha jobban értenének a virológiához, mint az immunológusok. Sajnálom, hogy az emberek egy része ennyire felelőtlen és/vagy ostoba. Ez a társadalmunk szégyene.





Nagy Katinka (32)
– Megkaptam az első oltásomat. Nem tapasztaltam semmilyen mellékhatást, csupán az oltott karom kissé érzékennyé vált. A háziorvosom döntése alapján Pfizer oltóanyagot kaptam. Fontosnak tartom a védekezést, mivel a családom egészsége mindennél fontosabb számomra. Remélem, ha emelkedik az oltottak száma, könnyebbé válik majd az életünk, és a régen látott ismerősökkel, rokonokkal fogok tudni fesztelenül találkozni.





Tóth Róbert (35)
– Jelenleg még nem olttattam be magam és egyelőre nem is áll a szándékomban. A miérteket nem firtatnám, de úgy gondolom, hamarosan eljön az idő, amikor már nem lesz választási lehetőség, addig kitartok. Az oltakozás mindenki szuverén döntése. Sem ellene, sem mellette nem vagyok. Járok versenyekre, emiatt a későbbiekben biztosan fontolóra kell vennem a vakcina felvételét, de ez még a jövő zenéje.






Losonczi Erika (50)
– Túl vagyok az első oltáson. Én a Pfizert választottam. Szükségét láttam, hogy felvegyem az oltást, és védettséget szerezzek, mert fodrászként és oktatóként is nagyon sok emberrel találkozom. Sem fertőzni, sem megbetegedni nem szeretnék, éppen ezért a maszkviselés és a távolságtartás szabályait is igyekszem betartani. Az oltás fontosságáról a környezetem, barátaim győztek meg. Egy kecskeméti oltópontra kellett mennem, ahol nem kellett sokat várakozni és udvariasan végezték abdolgukat az egészségügyiek.





Vas László (62)
– Februárban regisztráltam, hogy felvegyem a védőoltást. A közösségi weboldalakon zajló „hozzáértők” kampányai ellenére számomra mindegy volt, melyik oltóanyagot kapom meg, inkább bíztam a szakemberek véleményében: mindegyik vakcina biztonságos és hatásos, amit Magyarországon bevizsgáltak és engedélyeztek. Háziorvosom már a következő hónapban értesített arról, hogy lehetőségem van a Pfizer/BioNTech vakcinát felvenni. Március 25-én kaptam meg a védőoltást a kiskunfélegyházi kórház oltópontján. Jó benyomást tett rám az oltópont gördülékeny működése, az oltóorvosok és az egészségügyi személyzet figyelmessége, kedvessége. Az oltást követően nem éreztem semmilyen mellékhatást, a megerősítő adagot április végén kapom meg. Örülök, hogy ezzel megvédhetem magam, kollégáim és mások egészségét, és végre leküzdhetjük a járványt.





Szekeresné B. Nikolett (30)
– Kérdezték, hogy tartok-e a vakcinára igényt, de elutasítottam. Teljes mértékben megbízom az immunrendszeremben, úgy meg pláne, hogy most már várandósként kettőnket kell védenie. Kismamaként egy egyszerű fájdalomcsillapítót is meg kell gondolnom, nem hogy bármi erősebb oltásra gondolnék, aminek bizonytalan kimenetelű eredményei vannak.





Hegedűs Rita (42)
– Most oltottak be az első Szputnyik vakcinával. Ezt követően csak kis fáradságot éreztem, semmilyen komolyabb egyéb tünetem nem volt. Fontosnak tartom az oltást, hiszen a brit mutánsvírus agresszívabb és jobban terjed. Ne tegyük ki magunkat, illetve embertársainkat veszélynek. Kérek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, mielőbb regisztráljon.





Kárpáti Bea (48)
Sajnos még nem kaptam meg az oltást, de több családtagom már felvette. Lett volna rá lehetőségem, hogy oltópontra menjek, de ragaszkodom a háziorvosomhoz, szeretném tőle megkapni. Jelenleg erre várok. A régi saját életemet szeretném visszakapni az átoltottságtól.
 

Kövessen minket a Facebookon is!