• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Helyi hírek 2021. április 24. 08:00

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Óvodából az iskolába. Számos félegyházi család számára fontos, emlékezetes döntések és pillanatok forrása, amikor gyermekük, unokájuk megkezdi iskolai tanulmányait. Ezt az élményt szeretnénk lehetőségeinkhez mérten megkönnyíteni azzal, hogy bemutatjuk a kicsiket szeptemberben szeretettel és várakozással fogadó tanítókat, akikre osztályfőnökként meghatározó szerep hárul ebben a folyamatban.

Sorozatunkkal szeretnénk minden félegyházi érintett számára személyesebbé tenni iskolakezdést. Ezúttal a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium, Móra Ferenc Általános Iskola tanítói beszélnek oktató, nevelő munkájuk jellegzetességeiről, az alkalmazott módszerekről.

Komárné Urbán Melinda, az „a” osztály tanító nénije lesz. Több, mint két évtizeddel ezelőtt kezdett el dolgozni a Constantinumban. Úgy gondolja, ennek a szakmának a legszebb és legizgalmasabb feladata az első osztályos gyermekek elindítása az iskolai életben. Munkáját nagyfokú felelősséggel végzi, véleménye szerint a kisgyermekkori benyomások, tapasztalatok egész életükre kihatnak. Böjte Csaba atya gondolatai tartja hivatása vezérfonalának: „Pedagógusnak lenni azt jelenti, hogy végtelen kíváncsisággal, türelemmel, kitartással bátorítod a gyermeket, segíted, hogy merjen, akarjon kibomlani, kinyílni, mint egy csoda, hogy felszínre kerüljön, közkinccsé váljon a szívében rejtett érték. Üres szívű embert Isten nem teremt!”

Elsős nevelőként mindent megtesz azért, hogy hamar beilleszkedjenek a gyermekek az iskolai életbe, jól érezzék magukat és szilárd alapokkal induljanak a felnőtté válás felé. Szeretné őket megismertetni a zene, a mese, a képzőművészet, és a mozgás fejlesztő hatásával. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, annak formálásra. Ennek részeként a napi élet mellett drámajátékokkal, szabadidős tevékenységekkel, a szülőket bevonva közös programokkal teszik családiasabbá az ott eltöltött éveket. „Szeretve nevelni, tyúkanyónak lenni” – összegezte hitvallását Melinda.


Szeri Rozália a „b” csoportnak lesz osztályfőnöke. Hét éve tanít a Constantinumban 1-2. osztályosokat. Munkáját következetesen végzi, ugyanakkor nem feledkezik meg a gyerekek iránti empátiáról, rugalmasságról sem. A szülőkkel folyamatos kapcsolatot tart, ami meggyőződése szerint erősíti a köteléket, a bizalmat. Elvárásait, valamint az iskola és az osztály életével kapcsolatos szokásrendet, szabályokat szereti részletesen és egyértelműen megfogalmazni, amihez ő is minden körülmények között tartja magát. Változatos módszereket alkalmaz foglalkozásai során, ebbe kiválóan beleillenek a dalok, a mondókák, a mozgásos tevékenységek, a játékok, a szemléltetés, a zenehallgatás, illetve a digitális feladatok.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!