• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Helyi hírek 2021. április 23. 08:00

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Óvodából az iskolába. Számos félegyházi család számára fontos, emlékezetes döntések és pillanatok forrása, amikor gyermekük, unokájuk megkezdi iskolai tanulmányait. Ezt az élményt szeretnénk lehetőségeinkhez mérten megkönnyíteni azzal, hogy bemutatjuk a kicsiket szeptemberben szeretettel és várakozással fogadó tanítókat, akikre osztályfőnökként meghatározó szerep hárul ebben a folyamatban.

Sorozatunkkal szeretnénk minden félegyházi érintett számára személyesebbé tenni iskolakezdést. Ezúttal a Platán Utcai Általános Iskola tanítói beszélnek oktató, nevelő munkájuk jellegzetességeiről, az alkalmazott módszerekről.



Horváthné Katona Judit vagyok. 2000 óta tanítok a Platán Iskolában. A következő tanévben a leendő 1.a osztály osztályfőnöke leszek.

Pályám kezdete óta főleg 1-2. osztályosokkal foglalkozok. Ez a korosztály áll hozzám a legközelebb, mindig szívügyemnek tekintem tanításukat. Célom, hogy megkönnyítsem nekik az óvodából az iskolába való átmeneti időszakot. Munkám során fontosnak tartom a családias, szeretetteljes, nyugodt légkör megteremtését, hiszen tudom, hogy a gyerekeknek mennyire kell a biztonság, a nyugalom. Elengedhetetlennek tartom a biztos tudás megalapozását a legkorszerűbb módszerek, eszközök felhasználásával. A tanórákon játékos formában tevékenykedünk, sokat mesélek nekik.

Őszintén hiszek abban, hogy minden gyermek tehetséges valamiben. Lehetőséget biztosítok számukra, hogy saját képességeiknek megfelelően fejlődhessenek. Az értelmi képességek fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektetek az érzelmi nevelésre is. Arra törekszem, hogy a gyerekek szeressék meg az iskolát, érezzék jól itt magukat. A tanulás legyen hatékony és örömteli számukra.

„Mindenkiben van valami jó, csak meg kell találni. Egy tanárnak kötelessége a jót megkeresni és kibontakoztatni.”  (Montgomery)



Demeterné Bajnóczi Anita vagyok, a leendő 1. b osztály osztályfőnöke. 1992 óta vagyok a pályán, 20 éve tanítok a Platán Iskolában.

A nagy várakozással, félelemmel és őszinte kíváncsisággal iskolába lépő gyermek számára az első tanév mélyen meghatározó élmény. Első osztályt tanítani nehéz, mégis egyben gyönyörű feladat. Mindenki tele van reményekkel: a gyermek tudásvággyal, a szülő aggodalommal, hogy gyermeke megállja a helyét, a tanító néni pedig izgalommal, hogy szorgalmas kisdiákjai legyenek. Meggyőződésem, hogy jól tanulni, csak egy jó közösségben lehet. Fontos, hogy érzelmileg biztonságos környezetet varázsoljak tanulóim számára, ahol szabad hibázni. Törekszem arra, hogy törődéssel és empátiával forduljak a gyerekek felé. A tevékenykedtető, élményt adó, játékos tanulást részesítem előnyben. Igyekszem minden kisgyereket a képességei szerint fejleszteni, mindenkiben megtalálni a benne rejlő értékeket. Próbálok talpraesett, együttműködő és minden helyzetben magát feltaláló diákokat nevelni.

„Nincs még egy munka, ahol ilyen nagy hatása lehet egy-egy jó-vagy jókor kimondott-szónak, esetleg egy-egy rosszul vagy rosszkor mondott szónak.” 
(Antoine de Saint-Exupéry)
 

Kövessen minket a Facebookon is!