• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Helyi hírek 2021. április 27. 08:00

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei

Ők várják szeptemberben a félegyházi iskolakezdőket – bemutatkoznak az általános iskolák elsős osztályfőnökei
Óvodából az iskolába. Számos félegyházi család számára fontos, emlékezetes döntések és pillanatok forrása, amikor gyermekük, unokájuk megkezdi iskolai tanulmányait. Ezt az élményt szeretnénk lehetőségeinkhez mérten megkönnyíteni azzal, hogy bemutatjuk a kicsiket szeptemberben szeretettel és várakozással fogadó tanítókat, akikre osztályfőnökként meghatározó szerep hárul ebben a folyamatban.

Sorozatunkkal szeretnénk minden félegyházi érintett számára személyesebbé tenni iskolakezdést. Ezúttal a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola tanítói beszélnek oktató, nevelő munkájuk jellegzetességeiről, az alkalmazott módszerekről.

Pallagi Lászlóné, Mariann 1986 óta dolgozik a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskolában. Évekig a sportosztályban tanított. Diákjai közül sokan értek el szép eredményeket, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy megszerették a mozgást, megtanultak becsületesen küzdeni. Az első osztály tanítását mindig nagy kihívásnak tekintette. Az óvodából iskolába kerülő gyerekek tanulmányi munkáját nagymértékben befolyásolja a zökkenőmentes beilleszkedés. Fontosnak tartja, hogy az elsősök nyugodt, barátságos légkörben, szívesen járjanak iskolába. Tanítványait sok szeretetben, türelemben részesíti.


Diplomaszerzése óta több oktatási módszert kipróbált, folyamatosan képezi magát. Az olvasás tanítására Meixner Ildikó módszerét alkalmazza, ami több időt enged a gyakorlásra, lépésről lépésre vezeti be a diákokat a betűk birodalmába.

Munkája során elengedhetetlennek tartja a szülőkkel való jó kapcsolattartást, együttműködést, nyitottságot. Nem maradhat el a dicséret, a jutalmazás sem az órákról, amit a gyerekek várnak, és szárnyalnak tőle. Örömmel tölti el, amikor tanítványai évek múlva is visszajárnak és beszámolnak sikereikről, emlegetik az együtt töltött éveket.

Sulyokné Ruttkay Marianna diplomáját 2006-ban szerezte tanítói szakon, később elvégezte a gyógypedagógiai asszisztensképzést is. Pályáját a Wesley János Speciális Általános Iskolában kezdte, 2009-ben. Évekig tartó munkája során sok tapasztalatot gyűjtött különböző magatartási és tanulási problémával küzdő gyermek tanítása terén. Kiskunfélegyházára 2015-ben költözött. A Göllesz Viktor Általános Iskolában helyezkedett el ahol 1-2. osztályosokat tanított. A Darvas iskolába idén januárban érkezett, jelenleg, a 2. a osztály napközis nevelője. Mint mondja, az első osztály mérföldkő. Itt már nem csak játéké a főszerep, hanem egyre inkább munkáé, de ugyanakkor gyönyörű kihívást jelent a pedagógusnak. A sok feladat és az idő, amit egy tanító rászán a diákokra, mindig csodát rejt és meghálálja magát.

Nemes-Nagyné Zséli Orsolya majdnem három évtizede dolgozik a Darvas iskolában. Vallja, hogy a gyermekek tanítása a legfontosabb, és egyben legszebb dolog a világon. Az intézményben nyolc év óta az alsó tagozatos munkaközösség pedagógusainak a munkáját koordinálja. Tanóráit oldott, barátságos közegben tartja, ahol nem bűn hibázni, hiszen mint mondja, ez is a tanulás folyamatához tartozik. Hisz a dicséret, a humor és a jutalmazás pozitív erejében. Szeretné megkedveltetni a gyerekekkel a tanulás iránti vágyat. Fő mottója: „Hiszem, hogy szeretettel, elfogadással és támogatással minden gyermeknek szárnyakat lehet adni!” Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás is, illetve a szülő-pedagógus-gyermek kölcsönös bizalmán, tiszteletén alapuló kapcsolat. Célja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az osztályukban, az iskolájukban: pozitív élményekkel, gyarapodó tudással menjenek haza nap, mint nap. Tudjanak örülni egymás sikerének, bátorítsák visszahúzódó társaikat és vegyék észre a segítségre szorulókat.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!