Kitekintő 2021. április 26. 13:00

Anthony Hopkins történelmet írt az idei Oscaron

Anthony Hopkins történelmet írt az idei Oscaron
A vártnál talán kisebb érdeklődés övezte a 2021-es, 93. Oscar-gálát, amely az előzetes híreknek megfelelően zárt körben, félig virtuális formában zajlott. Bár a legjobb filmnek járó szobor nyertesét szinte borítékolni lehetett, a díjátadó azért tartogatott meglepetéseket.

Borítókép: Anthony Hopkins
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images Hungary


Az elmúlt évek közönségsikerei után tavaly a filmvilág is befelé fordult, így nem csoda, hogy az idén jelölt alkotások többségében az emberi lelket vették górcső alá. A februárról április 25-re csúsztatott gála is a személyesség jegyében telt, a díjazottak és díjátadók számos apró fiatalkori emléket elevenítettek fel
 írta cikkében a Fidelio.

Ugyan a ceremónia is rendhagyó módon zajlott, már a díjátadó előtt számos módosítást vezetett be az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája: a legjobb hangvágás és hangkeverés kategóriáját összevonták, így a díjat ezentúl a legjobb hangként adják át, a legjobb eredeti filmzene kategóriában pedig csak olyan alkotásokat  lehet nevezni, amelyeknek zenéje legalább 60 százalékban eredeti alkotás. Idén ideiglenesen olyan filmek is versenyezhetnek, melyek kizárólag online platformra készültek. A szavazás szabályai is változtak, a legjobb nemzetközi játékfilmre ezentúl az akadémia minden tagja szavazhat.

2021 volt az első olyan év, amelyben a Kormányzók nem osztottak ki Tiszteletbeli Oscar-díjat, ellenben a két humanitárius díjat (Tyler Perrynek az emberbaráti jótékonysági törekvéséért, valamint a Motion Picture & Television Fundnak az „érzelmi és pénzügyi segítségnyújtásért”) a gálán adták át.

A Motion Picture & Television Fund díjazásával először fordult elő az Oscar történelmében, hogy ezt a kitüntetést egy szervezet kapja.

Nem ez volt az idei díjátadó egyetlen érdekessége. Glenn Close nyolcadszor csúszott le a szoborról, ami hasonló csalódottságot váltott ki a nézőkből, mint néhány éve Leonardo DiCaprio esete, aki 2015-ben a hatodik jelölését tudta csak díjra váltani. Öröm az ürömben, hogy Close-t idén a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málnára is jelölték, amit szintén nem neki ítéltek végül.

A legjobb filmnek járó trófeát is elhozó A nomádok földje három kategóriát is megnyert, ráadásul a rendező, Chloé Zhao, az első ázsiai nő a díj történetében, aki átvehette a kitüntetést.

GettyImages-1314462054-091755.jpg

Chloé Zhao a 93. Oscar-gálán (Fotó/Forrás: Matt Petit / A.M.P.A.S. / Getty Images Hungary)

Zhao mellett Anthony Hopkins is történelmet írt: 83 évesen ő a valaha volt legidősebb színész, aki elnyerte a trófeát – a rekordot eddig Christopher Plummer tartotta, aki 82 évesen nyerte meg az Oscart a Kezdők című filmben nyújtott alakításával. Hopkins kitüntetése (amely egyben a gála záróeseménye is volt) nem aratott osztatlan elismerést, sokan nehezményezik, hogy a szobrot nem a tavaly elhunyt Chadwick Bosemann kapta, akit nem sokkal korábban a Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért (NAACP) posztumusz két filmdíjra is jelölt, és amelyből egyet meg is kapott.

Idei díjazottak:


Legjobb film: A nomádok földje

Legjobb rendező: Chloé Zhao (A nomádok földje)

Legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins (The Father)

Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Legjobb női főszereplő: Frances McDormand (A nomádok földje)

Legjobb női mellékszereplő: Yuh-jung Youn (Minari)

Legjobb nemzetközi film: Még egy kört mindenkinek (Dánia) (Thomas Vinterberg)

Legjobb animációs film: Lelki ismeretek (Pete Docter, Dana Murray)

Legjobb adaptált forgatókönyv: The Father (Christopher Hampton, Florian Zeller)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Ígéretes fiatal nő (Emerald Fennell)

Legjobb operatőri munka: Mank (Erik Messerschmidt)

Legjobb vágás: Sound of Metal (Mikkel E.G. Nielsen)

Legjobb eredeti filmzene: Lelki ismeretek (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste)

Legjobb eredeti betétdal: Fight For You (Judas and the Black Messiah)

Legjobb vizuális effektus: Tenet (Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley, Scott R. Fisher)

Legjobb díszlet: Mank

Legjobb jelmez: Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ann Roth)

Legjobb smink és haj: Ma Rainey: A blues nagyasszonya

Legjobb rövidfilm: Two Distant Strangers

Legjobb animációs rövidfilm: Ha bármi történik, szeretlek

Legjobb hang: A metál csendje

Legjobb dokumentumfilm: Tanítóm, a polip

Legjobb dokumentum-rövidfilm: Colette
 

Kövessen minket a Facebookon is!