Kistérség 2021. április 30. 14:00

Kegyetlen vérengzések helyszíne volt a szanki határ

Kegyetlen vérengzések helyszíne volt a szanki határ
Kegyetlen vérengzések helyszíne volt 780 éve a mai Szank és térsége, ahol a mongol hordák kíméletlenül legyilkoltak minden ott élőt. A Kiskun Emlékhelynél lévő kettős körárok feltárását négy éve kezdték a megyei múzeum szakemberei, az ásatásokat ezekben a napokban folytatják Rosta Szabolcs igazgató vezetésével.

Ezen a környéken komplexen mutatkozik a tatárjárás kori pusztulási horizont – mutatta az ásatások helyszínén Rosta Szabolcs, akitől megtudtuk, hogy a kettős körárok közelében már korábban is találtak értékes leleteket – derül ki a megyei hírportál írásából.


Rosta Szabolcs vezetésével folytatják az ásatásokat
Fotó: Tapodi Kálmán


– Innen úgy egy kilométerre, 1971-ben előkerült egy jelentős, 1800 darab friesachi dénárból álló éremkincs, ami jelentős vagyonnak számított abban az időben. Wilhelm Gábor régész vezetésével pedig 2010-ben találták meg egy Árpád-kori ház maradványait, ahol 34 ember, brutálisan meggyilkolt gyerekek és nők maradványai kerültek elő – mesélt Rosta Szabolcs az 1241–42-es tatárjárás borzalmairól. A tizenegy évvel ezelőtti feltárás során kiemelkedő kincsleletek, aranygyűrűk, aranypárta, pénzérmék és hegyikristályok is előkerültek, amiket minden bizonnyal megpróbáltak elrejteni a támadók elől.

– Az itt elpusztított elődtelepülés nevét nem ismerjük, a Szank nevet a tatárjárás után betelepülő kunok adták – tudtuk meg az ásatás vezetőjétől. A régészek 2007-ben is jártak a mostani ásatás helyszínén lévő templomhalomnál, mert már akkoriban felvetődött egy kun emlékhely létrehozása, ami bő egy évtizeddel később vált valóra.

A kettős körárokrendszer feltárását végül 2017-ben kezdték el. Tudományos szempontból ez egy nagyon jelentős régészeti lelőhely, hiszen ez az egyetlen, ahol egy teljes tatárjárás kori erődítést találtak.


Fotó: Tapodi Kálmán


A munkálatok során kiderült, hogy nem temetőárok van a templomhalomnál, hanem egy védelmi jellegű struktúra. A tervek szerint mindezt rekonstruálják és így a látogatók is megtekinthetik az apró faluközösség küzdelmének helyszínét.

A négy évvel ezelőtti leletek jelentős része megtekinthető a Kiskun Emlékhely kiállítóterében. A mostani ásatás során is hasonló tárgyak: különböző típusú nyílhegyek, szépen megmunkált gyűrűk, pénzérmék, közöttük a „korabeli euró­nak” számító friesachi dénárok kerültek felszínre.

A korábbi szanki feltárások is kézzelfogható bizonyítékokkal szolgáltak a mongolok könyörtelenségeire, melyek során egyes feltételezések szerint az akkori hazánk területén élő mintegy hárommilliós lakosság fele odaveszett. A korszakot személyesen is átélő Rogerius mester, nagyváradi kanonok, ezt jegyezte le a kegyetlen időszakról: „Ebben az évben Magyarországot, mely háromszázötven éven át fennállott, a tatárok hada elpusztította. (…) Akiket nem akartak karddal elpusztítani, tűzben elégették”.
 

Kövessen minket a Facebookon is!