Helyi hírek 2021. április 28. 13:00

Szorongás és hangulatzavar a kisgyermekes években

Szorongás és hangulatzavar a kisgyermekes években
A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi elnevezésű rendezvényének témája a következő volt: „Szorongás és hangulatzavar a kisgyermekes években”, amelyről dr. Sinkó Melinda orvos, szoptatási tanácsadó és pszichoterapeuta-jelölt beszélt április 27-én, az online térben.

– A szülőknek olykor nehéz elfogadni, hogy az egy családon belül nevelkedő gyermekek sem ugyan olyan igényekkel, viselkedésformákkal rendelkeznek. Ezeket a különbségeket leginkább rugalmassággal, szeretettel tudjuk kezelni. A XX. század első felében teljesen mások voltak a nevelési elvek, mint napjainkban. Akkoriban a szakirodalom is a következetes, olykor távolságtartó szemléletet ajánlotta, amelyet a gyermekek napirendre és önállóságra szoktatása érdekében alkalmaztak. Természetesen, a fizikai igényeket kielégítették, de a lelki és érzelmi támogatás a háttérbe szorult. Néhány évtized alatt azonban nagyot változott ebben is a nézet.



Manapság kutatások sokasága bizonyítja, hogy a testközelség és a finomabb lelki bánásmód megtérül a gyermek és szülő kapcsolatában, amely által könnyebbé válik a bölcsődei és az óvodai beszoktatás, elválás is. A felnőtt korra is pozitívan hat a kiegyensúlyozott, szeretetteljes kötelék, amely következménye, a magabiztosabb, optimistább, sikeresebb felnőttkor. Szoptassunk, tápláljunk igény szerint, bátran alkalmazzuk a természeti népek körében is megszokott hordozást, puszilgassuk, szeretgessük őket, amennyit csak tudjuk, mert mint ismeretes, ezekkel nem elkényeztetjük kisdedjeinket, hanem életrevaló, rátermett felnőtteket nevelünk belőlük. Mindig bízzunk a megérzéseinkben és ösztöneikben – bátorította a hallgatóságot a szakember.


A videót megtekinthetik a könyvtár YouTube-csatornáján.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!