Helyi hírek 2021. május 1. 16:00 Forrás: SOS-GYERMEKFALU MAGYARORSZÁGI ALAPÍTVÁNYA

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!"

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!"
1,8 millió gyermek él ma Magyarországon, 1 %-uk szülők nélkül, állami gondoskodásban. Mit üzen ez az egy százalék anyák napján az anyukájának? Az SOS Gyermekfalvak társadalmi kampányában drámai módon mutatja meg a statisztikai adatok mögött rejtőző sorsokat.

Borítókép: illusztráció









23 ezer gyermek él ma állami gondoskodásban hazánkban, körülbelül ennyi Siófok lakossága. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából.



Az okok általában a szülők szegénységével, megoldhatatlan lakáshelyzetével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetükkel párosulnak. Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújt nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél.



Sokkoló fotósorozatukban gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek, mit nem szeretnek a vér szerinti anyukájukban, mit kívánnak nekik ezen a napon.


– Az SOS-ben 107 nevelőszülő gondoskodik több száz gyerekről. A gondoskodás nem csak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, hogy meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez egy komoly csapatmunkát igényel a nevelőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről minden egyes gyereknél. Mielőtt felnőnek, néhány évünk van átsegíteni őket azokon a traumákon, amelyekre egy emberöltő is kevés lenne. A képek önmagukért beszélnek – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója.



Az SOS erre a láthatatlan egy százalékra szeretné felhívni a figyelmet. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is várja nevelőszülők jelentkezését.
 

Kövessen minket a Facebookon is!