Helyi hírek 2021. május 3. 08:00

Ágazati képzőközpont lesz a Kossuth iskolában

Képgaléria
Ágazati képzőközpont lesz a Kossuth iskolában
Ágazati képzőközpont létesül egy sikeres pályázatnak köszönhetően a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A részletekről a megbízott igazgató, Csergő József számolt be lapunknak.

278 millió forintos támogatást kapott a Kossuth iskola a gépészeti ágazatban megvalósuló ágazati képzőközpont létrehozására. A Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság április 1-jén kelt levelében tájékoztatta az intézményt a pályázat sikerességéről.

A pályázat fejlesztési terve két egységet tartalmaz. Elsőként a tanműhely korszerűsítése történik meg: tetőszigetelés, nyílászárók cseréje, felülvilágítók cseréje, elektromos hálózat felújítása és belső festési munkák. A beruházás másik fontos egysége a gépek, eszközök beszerzése: modern CNC szimulátorokat, hagyományos esztergákat, hegesztőgépeket, wolframköszörűket, kollaboratív robotkarokat hegesztéshez, lézergravírozót, festőhidraulika-rendszert, az autószerelő tanműhely hibakód leolvasó berendezését és AR szemüvegeket vásárolnak.

Az eszközök beszerzése után az iskola, illetve a képzőközpont a jelenleg legmodernebbnek számító technológiákkal tudja megismertetni a diákokat, ezáltal a mai elvárásoknak mindenben megfelelő szakembereket bocsát a munkaerőpiacra.

Az ágazati képzőközpontokat a 1168/2019-es kormányrendelet hívta életre, ami tartalmazza az elfogadott szakképzés 4.0 stratégiát. Ez alapjában alakítja át a szakképzés rendszerét. A változás kiemelt célja egy, a negyedik ipari forradalom kihívásaira felépítésben és tartalmában is választ adni képes szakképzési és felnőttképzési rendszer kialakítása. A gazdaság szereplői korszerű tudással és megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakembereket várnak el az intézménytől. Ennek érdekében született meg a szakképzés 4.0 stratégia, valamint valósulnak meg az ágazati képzőközpontok. Ezek tevékenységükkel csökkentik a duális képzésben résztvevő cégek, vállalatok adminisztrációs terheit, továbbá képzéseket szerveznek az oktatásban való szerepvállalásukat erősítve.

Csergő József hangsúlyozta: a pályaválasztók és szüleik számára fontos szempont, hogy vonzó legyen a szakképzés. Ennek érdekében többek között csökkentik a terheket a technikumban, a szakmai vizsga egyben érettségi tárgy, felvételi helyett a későbbiekben számítógépes kompetenciamérést terveznek alkalmazni, a szakképző iskolában, a technikumban mindenki szakképzési ösztöndíjat kap az alapképzés során (a munkaszerződéssel rendelkezők munkabért kapnak, ennek összege elérheti akár a minimálbért is) és mindezek mellett jól felszerelt tanműhelyekben és vonzó iskolaépületekben tanulhatnak a diákok.

Z. A.

Fotó: Bencsik László
 

Kövessen minket a Facebookon is!