Helyi hírek 2021. május 1. 08:00

Az egzotikus állatok vonzásában

Az egzotikus állatok vonzásában
A csupán 19 éves Köteles Enikőre nem túlzás azt mondani, hogy az anyatejjel szívta magába az állatok iránti szeretetét. Szülei, már egészen kicsi korától a természet iránti tiszteletre tanították őt, és két bátyját is. Enikővel a lakásukban tartott egzotikus állatokról, azok tartásáról és nagy odafigyelést kívánó gondozásáról beszélgettünk.



– Honnan ered nálad az állatok szeretete?


– A szüleimnek évtizedek óta akvarisztika a hobbija. Nekem is megtetszett az akváriumok élővilága, sokszínűsége. Később én is neveltem díszhalakat. Lenyűgözött a színek és formák változatossága. Olyan számomra az akvárium, mint egy soha véget nem érő természetfilm, ahol mindig minden változik, és nem ismétli önmagát. Mindegyik hal egy külön egyéniség. Vannak félénkebbek, bújósabbak, de akadnak csipkelődők és szemtelenek is. Van, akivel az üveg falán keresztül is lehet kommunikálni, de a legtöbb, amolyan magának való.

– Mi volt az első, saját állatod?

– Óvodás voltam, amikor megkaptam az első hörcsögömet. A halakkal ellentétben, ezeket a picike kis szőrös gombócokat ki lehetett venni, közelebbi kapcsolatot lehetett velük kialakítani. A későbbiekben még több hörcsögünk lett, majd mongol futóegerekkel gazdagítottuk az állatseregletünket. A rágcsálókat követte egy sárgafülű ékszerteknős, akinek gondozása miatt nagyobb rutint szereztem a hüllők tartásában. Egyre jobban megkedveltem a hidegvérű társaimat, így további példányok költöztek be otthonunkba. Az évek során népesedett az állatállományunk ausztrál levelibékával, szakállas agámámával, jöttek a madárpókok, és egy királypiton is helyet kapott nálunk.



Azért, hogy ne tűnjünk ki a hétköznapi család megszokott képéből, lett egy cirmos cicánk is, aki tudja, hogy a legjobb ágymelegítő szerepét ő tölti be nálunk.

– Mi alapján választottad a különleges állatokat?

– A rágcsálóim eltávozása mindig mély fájdalmat hagyott bennem. Ezért, a szüleimmel elhatároztuk, hogy valami olyan kiskedvencet választunk, ami tovább lehet az életünk része. Eleinte abszolút nem érdeklődtem a megszokottól eltérő háziállatok iránt, de elmentünk Budapestre egy hatalmas állat börzére, ahol gyorsan belopták egyediségükkel magukat a szívembe, így adtam nekik egy esélyt. Nem csak a kinézetükbe és a szokatlanságukba szerettem bele, hanem vágytam az újabb kihívásokra is, amelyet a tartásuk megkíván.


Szakállas agáma

– Nehéz ezeket a sajátos igényekkel rendelkező állatokat otthon tartani? Mire kell odafigyelni a tartásukat, etetésüket illetően?

– Tapasztalatom szerint, egy állat gondozásánál az összeszokás időszakában ütközünk leginkább nehézségekbe. Ki kell ismernünk őket, meg kell tapasztalnunk, hogy mi a kedvencünk számára a legjobb. Az állataim közül a szakállas agámám igényli a legnagyobb szakértelmet. Náluk kiváltképp fontos a vitaminbevitel mértéke. Ezeket nem csak gyümölccsel és zöldéggel kell bejuttatni, hanem többféle táplálékkiegészítővel is. Emellett nélkülözhetetlen az optimális hőmérsékletet biztosítása, és nem feledkezhetünk meg a D-vitamin szintjükről sem, amit egy UVB-izzó segítségével optimalizálhatunk. Különösen ajánlott betartani az etetési szabályokat is, mert hajlamosak az elhízásra, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.



A pókok nem igényelnek különleges gondozást. Meg kell tudakolnunk, hogy az adott pókfaj hol és hogyan él, és úgy kell kialakítanunk a terráriumot, hogy élethűvé varázsoljuk lakóközegüket. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni a párásításra is.



A kígyó tartásánál szintén elengedhetetlen a temperálás mértéke, vagyis hogy ideális hőmérséklet legyen a terráriumban. Nem elhanyagolható tényező az eleségállat gondozása sem. Véleményem szerint: ahogy bánsz az eledelükkel, úgy bánsz az kiskedvenceddel is. Vagyis, ha tiszteled az étkezésükre szánt rovart, vagy emlőst, azt a kiskedvenced is meghálálja a hosszú, egészséges, gondtalan életével.

– Milyen állatot ajánlanál kicsi lakásba, gyereknek?

– Kicsi lakásban célszerűbb olyan állatot tartani, ami eléldegél egy ketrecben vagy egy terráriumban. Ha gyerek mellé szeretnénk őket, akkor olyat fajtát válasszunk, amit gondtalanul megfoghatnak, simogathatnak. Kisgyermekeknek a legjobb választás szerintem egy hörcsög, ugyanis nincs nagy gondunk a tartásával, időközönként takarítani kell, de abban is segíteni tud már egy óvodás korú gyermek is.

– Mi a legkedvesebb emléked, ami állathoz köthető?

– Mindig igyekszem a bajbajutott állatokon segíteni. Már mentettem madarakat, teknőst, de még egy kóbor macskának is sikerült szerető otthont találnom. Talán, a legemlékezetesebb pillanatot egy teknős okozta. Miután a lakótelepen a gallyak közül kiszedtem, majd megbizonyosodtam róla nem sérült-e, úgy döntöttem, hogy visszaengedem a természetbe és ezt egy „köszönöm” tekintettel hálálta meg.







– Milyen állataitok vannak most?

– Jelenleg három pók, egy királypiton, egy szakállas agáma, illetve egy macska a családunk része. De a közeljövőben, még tervezünk újabb kedvenceket befogadni.

– Van kedvenced?

– Minden állatot csodálatosnak és egyedinek tartok, így nincs kedvenc állatom.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!