Helyi hírek 2021. május 3. 10:00

Nagy formátumú kutatóról, pedagógusról emlékeztek meg

Képgaléria
Nagy formátumú kutatóról, pedagógusról emlékeztek meg
Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a városvezetés az Alsótemetőben emlékezett meg azokról a félegyházi díszpolgárokról, akik születésének, vagy halálának kerek évfordulója 2021-ben van. Dr. Mezősi Károly sírjánál Laczkóné dr. Szabó Klára, az egyesület örökös elnöke ismertette a pedagógus, múzeumigazgató, kutató életútját.

Dr. Mezősi Károly 1907-ben született. Gyermekéveit Csongrádon élte, és elemi iskolai tanulmányait is ott végezte. Érettségit már Kiskunfélegyházán tett. Ezt követően Szegeden, a Horthy Miklós Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát és doktori címet. Bécsben 1936-ban volt ösztöndíjas hallgató.

A Kiskunfélegyházi Tanítóképző tanára 1930-ban lett, tíz év múlva igazgatóvá nevezték ki. 1952-től 1962-ig a Kiskun Múzeumot igazgatta. Az első Félegyházi Nap alkalmából ismeretterjesztő írása jelent meg Kiskunfélegyháza címmel. 1936 tól Bécsben végez kutatómunkát a Magyar Történelemkutató Intézetben. Tanulmányait követően történelmi tankönyvei jelentek meg. Akadémiai székfoglalójának témája „A fegyverjog megváltása a törököktől visszafoglalt területeken” volt. Tagja lett a Magyar Történelmi Társulatnak.

1946-ban írta meg a kiskunfélegyházi „Állami Tanítóképző Intézet 75 éves történetét. Közreműködésének köszönhetően 1950-ben felállították a Kismindszenti útban lévő Pajkos-Szabó-féle szélmalmot a múzeum udvarán.

„Az évszázados Petőfi-per” tanulmányát 1954-ben írta. A Pest megyei Múzeumok igazgatójának 1963-ban nevezték ki. Petőfi kutatásait 1968-as nyugdíjba vonulása után is kitartóan folytatta. 1970-ben beválasztották az Országos Petőfi Bizottságba. Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották 1991-ben – zárta a méltatást Laczkóné Szabó Klára, az egyesület örökös elnöke, díszpolgár.

 

Kövessen minket a Facebookon is!