Helyi hírek 2021. május 3. 09:00

Félegyházán is megkezdődött az érettségi

Félegyházán is megkezdődött az érettségi
Ma reggel megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák a középiskolákban és gimnáziumokban. Dr. Kása Zsuzsanna, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója a részletekről elmondta, hogy bár jó egy hónappal az érettségi vizsgák megkezdéséig a végzős diákok és felkészítő pedagógusaik még a hagyományos érettségi vizsgákra számítottak, most mégis – a tavalyi tanévhez hasonlóan – alapesetben csak írásbeli vizsgák lesznek.

– A központi döntésnek megfelelően szóbeli feleletekre csak abban az esetben van lehetőség, amit a vonatkozó kormányrendelet kizárólagos szóbeli tantárgyként jelöl meg, pl. hittan tantárgy, vagy abban az esetben, ha a kötelező, illetve választott érettségi tantárgyakból 12 és 25 százalék között teljesít a tanuló. Ebben az esetben ugyanis javító szóbeli vizsgát tehet. 12 százalék alatti teljesítménynél helyből elégtelen a vizsgázó eredménye.

Gimnázium lévén bízom abban, hogy a nappalis tanulók mind "megugorják" a követelményeket, sőt, a hagyományokhoz mérten kiemelkedően szép eredményeket produkálnak. Nappali tagozaton öt osztályunk érettségizik, így majdnem 150 tanuló kezdte meg május 3-án hétfőn az érettségi vizsgáját.

– Mi a helyzet a felnőttoktatásban?

– A Felnőttoktatási Tagozat tanulói közül 108 fő érkezett intézményünkbe vizsgázni. Rájuk is nagyon büszkék vagyunk, amiért az egészségügyben és a katasztrófavédelemben végzett helytállásuk mellett becsületesen készültek a megmérettetésre. A tavalyi tanévben is már hasonló rendszerű érettségi vizsga zajlott. Szépen teljesítettek felnőtt tanulóink is, így esetükben is alig került sor javító szóbeli feleletekre, tipikusan csak matematika és élő idegennyev tantárgyakból. Most is hasonlóan eredményes feleletre számítunk.

– Hogyan érintik a változások a vizsgázókat és a tanárokat?

– Sajnálom. hogy az írásbeli feladatokat követően szóbeli vizsgákat nem szervezhetünk, mert a legtöbb esetben a szép feleletek még emelik az írásbelin megszerzett eredményeket. A tavalyi – szintén a veszélyhelyzethez igazodó – érettségi vizsgákhoz képest változás, hogy testnevelés tantárgyból nemcsak szóbeli vizsgára, hanem gyakorlati vizsgára is sor kerül. Szerencse, hogy kollégáim kiscsoportban erre is felkészítették tanulóinkat, ugyanis a jelenlegi végzősök egy tanévet töltöttek digitális oktatásban. Otthonról pedig a gyakorlati feladatok elsajátítása nem igazán működött volna. A gyakorlati feladatok közül a jogszabály alkotók kiiktatták az úszás és az önvédelem vizsgarészeket, így ezen feladatokra adott pontszámok nélkül számítjuk a tanulók érdemjegyét.

– A gyakorlati lebonyolítást hogyan érinti a járványhelyzet?

– A veszélyhelyzet előírásaira tekintettel készítettük elő az érettségi vizsgákat. Egy teremben legfeljebb 10 fő ül, így a biztonsági távolság minden esetben tartható. Technikai dolgozóinknak köszönhetően teljes alapossággal takarított és fertőtlenített termek, közösségi terek és mosdók állnak a tanulók rendelkezésére. Minden terem előtt és természetesen a bejáratoknál is kézfertőtlenítő és lázmérés várta, várja a vizsgára érkezőket. Maszk használata a közösségi terekben kötelező, vizsgafeladatok megoldása alatt szabadon választhatóan viselhető, vagy sem. A dolgozatokat a leadás után két napig "szellőztetjük", a szaktanárok csak ez után viszik el javításra azokat - ezzel is betartva a biztonsági előírásokat.

Ballagási ünnepség hiányában az idén is készülünk osztályonkénti ballagás megszervezésére. Bízom abban, hogy legalább így, az érettségi bizonyítvány osztásának napján megünnepelhetjük végzőseinket és családtagjaikat.

 
Fotó: illusztráció – MTI – Szigetvári Zsolt
 

Kövessen minket a Facebookon is!