Helyi hírek 2021. május 4. 16:00

Játsszunk fizikát!

Játsszunk fizikát!
Idén 22. alkalommal hirdetett fizikai kísérletekből versenyt általános és középiskolás diákok számára az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. A megmérettetés arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot kellett megoldani.



A Constantinum csapata: Csanda Martin András, Görög Máté és Magony Roland 7. és 8. osztályos tanulók voltak. A zárórendezvényt április 17-én tartották. Ebben az évben megosztott első helyezést ért el az intézmény. A versenyre itthonról és a környező országok magyar lakta településeiről is jelentkeztek csapatok, ahol összesen kilenc fizikai jelenséget kellett demonstrálni és megmagyarázni.

Szemléltetésképp néhány példa arról, milyen feladatokat kellett megoldani:



Első példa:

Helyezzünk egy LCD-monitort asztalra, és tőle nem túl nagy távolságra egy sötét színű tálcát, amelybe öntsünk vékony rétegben vizet. A monitorunk fényforrásként szolgál, és a vízfelületről visszavert fényt vizsgáljuk. Helyezzünk a monitor elé a fény útjába különböző tárgyakat (pl. átlátszó műanyag vonalzót, többrétegű celofánt, üveglapra vagy fóliára ragasztott cellux-csíkokat…). Keressük meg a tárgyak tükörképét a vízfelületen. Mit tapasztalunk? Mi a látottak magyarázata?



Másik példa:
Zseníliadrót vagy pipatisztító pálcák segítségével formázzunk csillag alakzatot, esetleg hópehelyformát! Készítsünk telített só-, cukor-, bórax-oldatokat, amelyeket ételfestékkel megszínezünk. Helyezzük felfüggesztve az alakzatokat az oldatokba, és tegyük ezeket nyugodt, zavarmentes helyre. Várjunk néhány napig. Mi történik az oldatokban, és mi a magyarázata a látottaknak?



Harmadik példa:
Fehér papírlapra fektetett karikagyűrűt világítsunk meg egy távoli fényforrással (pl. Nap) úgy, hogy a fény a gyűrű hengeres belső falán visszaverődjön. A visszaverődő fénysugarak a fehér papírlapon egy jellegzetes alakú gyújtófelületet rajzolnak ki. A jelenség jól megfigyelhető más hétköznapi tárgy, például egy csésze, benne kávé, kakaó esetén is. Próbáljuk ki! Mi a látottak magyarázata?

A kísérletekhez az eszközök beszerzése, a kísérletek elvégzése, a magyarázatok megtalálása komoly csapatmunkát és időt igényelt. Három szegedi fizikus életét is tanulmányozniuk kellett mindig egy bizonyos szempontból.

Például: „A nem megfelelő természettudományos műveltséggel rendelkező állampolgár komoly környezetvédelmi kockázatot jelent.” Kinek a többször hangoztatott kijelentését idéztük? Karunk fizikus akadémikus kutatója, oktatója, az utóbbi időben a lézer orvosi alkalmazásával foglalkozik. Milyen kapcsolatban vannak vizsgálatai a „sasszem” kifejezéssel?



A félegyházi diákoknak kellett kitalálni, hogy kiről van szó és milyen kapcsolatban van az említett „sasszem” kifejezéssel. Alaposan meg kellett ismerkedni munkásságával, hogy tudjanak válaszolni a kérdésre. Dr. Bor Zsolt napjainkban is olyan lézerek fejlesztésével foglalkozik, amellyel évente 1 millió ember szembetegségeit műtik meg.

Sajnos ebben az évben csak online módon lehetett megszervezni a díjkiosztó zárórendezvényt. Minden évben a legjobb csapatokat felkérik, hogy mutassák be a zsűri által kiválasztott kísérletet a helyszínen. Ennek hiányában azt kérték, hogy kisfilmet készítsenek egy kísérletről és egy fizikusról. Hosszú idő alatt sikerült a felvételeket elkészíteni és formába önteni.

A Constantinum kisfilmjei:


Történeti kérdés
Kísérleti bemutató

Összességében nagyon tanulságos, fantáziadús, örömteli versenyen vehettek részt a diákok. A feladatok kidolgozása során sok tapasztalatra és tudásra tettek szert. Ezek az élmények sokáig megmaradnak és gazdagítják őket.
 

Kövessen minket a Facebookon is!