Helyi hírek 2021. május 6. 08:00

Az LMP szerint a kisvállalkozások szorulnak elsősorban támogatásra

Képgaléria
Az LMP szerint a kisvállalkozások szorulnak elsősorban támogatásra
Sajtótájékoztatót tartott Kiskunfélegyházán az LMP Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje és Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője május 5-én, ahol a pártjuk szociális és gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos elképzeléseit ismertették.

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke elismerően szólt városunk önkormányzatáról, amely tavaly mintegy 100 ezerforint összegű Széchenyi Pihenőkártyát adott a szociális szektorban dolgozóknak, elismerve a helytállásukat. Azt azonban sérelmezi, hogy idén ez az összeg nem szerepel a város költségvetésében. Elmondta: szeretnék, hogy ha év közben módosítás formájában bekerülne egy hasonló nagyságrendű jutalom, vagy béren kívüli juttatás a költségvetésbe, sőt, akár ez a teljes helyi közalkalmazotti, köztisztviselői szférára kiterjedhetne.

Városunk gazdasági válságkezelésével kapcsolatban az elnök kifejtette, hogy az önkormányzat próbált bérleti díjtámogatással, kedvezményekkel, fizetési halasztásokkal is élni, de ezek a saját költségvetés terhére mennek. Több milliós bevétel kieséssel kell számolni az önkormányzatnak. Az LMP azt javasolja, hogy a központi költségvetés térítse meg ezeket a juttatásokat. Annál is inkább, mert az iparűzési adóbevételek tekintetében is mintegy 600 millió forintos kieséssel tervez az önkormányzat idén. Az iparűzési adóbevétel kiesés tavaly mintegy 80 millió forint volt, idén azonban ez jóval nagyobb összeg lesz a válsághelyzet továbbgyűrűzése, valamint a járvány harmadik hulláma okán.

Kis-Szeniczey Kálmán véleménye szerint a kisvállalkozói szektor szorul igazán támogatásra, nem a nagyvállalatok. Úgy véli, hogy fontos lenne, ha a kieső bevételeiket megtérítené a kormány azoknak a vállalkozóknak, akiket a válság erőteljesen érintett, azaz a turizmusban, vendéglátóiparban dolgozókat. Ezzel, illetve a járulékok esetleges elengedésével, mérséklésével segíthetné talpra állásukat.

Ungár Péter arról szólt, hogy a koronavírus-járvány elsősorban az emberéletek megmentéséről szólt, de nagyon fontos arról is beszélni, hogy mennyi egzisztencia ment tönkre a járvány miatt, hányan veszítették el vállalkozásukat, illetve azt a munkát, amit vállalkozásukba belefektettek. Szerinte a kormányzat azt gondolja, hogy a nyitással egycsapásra az összes vállalkozás zökkenőmentesen tudja folytatni korábbi tevékenységét. Azonban az elbocsátott embereket nem tudják visszahívni, illetve akinek 6-7 hónapon keresztül nulla jövedelme volt, nem rendelkeznek olyan anyagi feltételrendszerrel, hogy rögtön újra tudjanak nyitni. Ezért az LMP javaslata az, hogy az újranyitáshoz támogatást is adjon a kormány ezeknek a vállalkozásoknak.

Az LMP országgyűlési képviselője kitért a szociális szektorban dolgozók munkájának megbecsülésére is, amit véleménye szerint béren kívüli juttatásokkal, jutalmakkal is ki kellene fejezni. Helyesnek nevezte, hogy a kormányzat az egészségügyi dolgozóknak egyszeri 500 ezer forintot adott a tavalyi Semmelweis napon, és követelésként fogalmazta meg, hogy ez terjedjen ki a szociális szektorban dolgozókra is a koronavírus járványban mutatott rendkívül megterhelő munkájuk miatt. Mindez összesen 43 milliárd forintba kerülne – zárta gondolatait az LMP országgyűlési képviselője.

s. r.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!