Helyi hírek 2021. május 13. 16:00

Előretekintő autóvásárlással a jövőnkért

Előretekintő autóvásárlással a jövőnkért
Új autó vásárlása a legjobb szándékkal sem nevezhető klímabarát lépésnek. Elkerülni mégis nehéz, sőt várhatóan egyre nehezebb lesz. Mitévők legyünk?

Tény, hogy manapság személyautó nélkül nagyon nehéz létezni. Ám az autók széleskörű elterjedése egyben önmagát gerjesztő folyamat is, hiszen bármilyen fejlesztésről is legyen szó, a beruházók, tervezők és szervezők egyre inkább hagyatkozhatnak a célközönség könnyű helyváltoztatási képességére. Így létesülnek nagy bevásárlóközpontok a települések szélén, így fejlesztenek turisztikai központokat eldugott helyeken, és így szerveznek kulturális programokat nagytérségi közönségre alapozva. 

Persze mindez egyre nagyobb közlekedési igényt és ezáltal üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. A mindenkori „kisemberek” nehéz választás elé kerülnek: vagy elfogadják a kialakult helyzetet és igyekeznek minél hamarabb és minél több autót vásárolni, vagy – szomszédaikhoz képest – némileg lefaragnak kényelmi szintjükből, és autó nélkül élnek. 

Van azonban átmeneti megoldás!

Autóvásárlásunk során legyünk maximálisan körültekintők és kezeljük prioritásként a környezeti szempontokat. Ha így teszünk, részünkről máris sokat tettünk megszokott éghajlatunk védelméért

Szempontok a „klímabarát” autóvásárláshoz

Lehetőségeink azonosítása mellett első és legfontosabb saját igényeink felmérése: hányan, mire, milyen célra, milyen távolságú utakra akarjuk használni az autónkat? Ezek mentén érdemes megfontolni az alábbi szempontokat:


 Ne vásároljunk több, nagyobb vagy erősebb autót annál, mint amire feltétlenül szükségünk van. A nagy tömeg mozgatása, illetve a plusz lóerők jelentős többletfogyasztást eredményeznek.

 Hacsak nem szükséges, ne vásároljunk négykerék-meghajtású, vagy automata váltóval felszerelt autókat.

 Ha lehetőségeink engedik, minél újabb gyártmányú autót válasszunk. Egyrészt biztos, hogy kedvezőbb az üzemanyag-felhasználása, másrészt, minél tovább tudjuk használni még a jövőben, azaz minél hosszabb lesz az életciklusa, annál kevesebb új autót kell majd előállítani.

 Klímavédelmi szempontból hasznosabb egy jól karbantartott, benzines vagy dízel használt autót tovább használni, mint egy új hibrid vagy elektromos autót venni, és néhány év múlva lecserélni. Egy elektromos autó 120 ezer, egy hibrid autó 140 ezer km után „hozza be” azt a többletkibocsátást, amelyet a gyártása eredményez.

 A hibrid autók vásárlása akkor lehet jó megoldás, ha sokat használnánk városi forgalomban az autónkat. Távolsági forgalomban kevésbé érvényesülnek a hibrid technológia előnyei.
 

Kövessen minket a Facebookon is!