Helyi hírek 2021. május 8. 13:00

A madarak és fák napja a Batthyányban

Képgaléria
A madarak és fák napja a Batthyányban
A világ első madarak és fák napját Chernel István ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá 1906-ban vált Herman Ottó közreműködésével, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára.

A madarak és fák napjának megünneplése fontos esemény a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában. Az alsó tagozatos gyermekek tanórákon készültek a május 10-i napra. A tanítók feladata, hogy tanítványaikkal megszerettessék a természetet, a növény- és állatvilágot. A gyermekkezek által szebbnél-szebb alkotások készültek.  

A tanító nénik az internet segítségével mutatták be a 2021-es év fáját és madarát. Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett szavazás eredményeként 2021 fája, középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, a lisztes berkenye lett.

A Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indította el az „Év madara” akciót. Célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A szavazáson győztes cigánycsuk a mezei verébnél kisebb méretű madár.

E neves nap alkalmából a Lakiteleki Népfőiskola az intézmény számára kocsányos tölgyeket adományozott a Hungarikum Ligetből. Remélhetőleg iskolánk tanulói felnőttként gyermekeik társaságában e fák hűs árnyékában fognak megpihenni.

Fotó: Jernei Anikó, Bense Zoltán, femina.hu, sokszinuvidek.24.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!