Kitekintő 2021. május 8. 14:00

95 éves Sir David Attenborough, Földünk idegenvezetője

95 éves Sir David Attenborough, Földünk idegenvezetője
Természetfilmes, világjáró, Anglia nemzeti kincse, aki hét évtizede tágítja a televíziózás határait, és aki nemzedékeket inspirált arra, hogy megismerjék és óvják a bolygó páratlan élővilágát: 95. születésnapját ünnepli Sir David Attenborough.

Borítókép: BBC

A későbbi lovag, David Frederick Attenborough 1926. május 8-án született Londonban: gyermekkorát kövületek, kövek és különböző természeti kincsek gyűjtésével töltötte. Hétévesen komoly biztatást kapott hobbijához, amikor Jacquetta Hawkes megcsodálta a gyűjteményét. Sok időt töltött a város egyetemének falai között is, és amikor 11 éves korában megtudta, hogy az állattani tanszéknek sok újonc kell, egyből jelentkezett segédnek.                          

A Cambridge-i Egyetemen ösztöndíjasként szerzett természettudományi diplomát 1947-ben, ezt követően a tengerészetnél szolgált, de hiába remélte, hogy bejárhatja a világot, mindössze Walesig jutott, ahol két évig állomásozott. 1950-ben Attenborough feleségül vette Jane Elizabeth Ebsworth Orielt, akit mára több mint két évtizeddel túlélt, hiszen szeretett felesége 1997-ben meghalt – 
írja a Mandiner cikkében Wisznovszky Tamás.

Videó: Attenborough már 1956-ban természetfilmet forgatott

A BBC képernyőjén

Amikor a BBC-hez került, két akadályba ütközött: először is, a csatornának semmilyen természettudományos műsora sem volt, másodszor pedig a főnöke úgy gondolta, hogy Attenborough-nak túl nagyok a fogai ahhoz, hogy tévéképernyőn szerepeljen.

Nem egyszer viccelődött is idősebb korában, hogy azóta a fogai többségét sikerült elvesztenie, amik akkor annyira zavarták a BBC vezetését. Kis lépésekkel haladt előre, így például ő kezdte el az Animal, Vegetable, Mineral? című kvíz műsort, később pedig együtt vezette a The Pattern of Animals programot Sir Julian Huxley természettudóssal.

Kép: David Attenborough fiatalon. Forrás: BBC

David Attenborough fiatalon 
Fotó: BBC


Attenborough azonban elégedetlen volt ezeknek a műsoroknak a formátumával, ugyanis ezekben az állatokat a természetes élőhelyükből kiszakítva, stresszes környezetben, a tévéstúdióban mutatták meg a közönségnek. Azért, hogy ezen változtasson, 1954-ben elindította Zoo Quest műsorát, amely meghozta az áttörést mind az ismeretterjesztő programok, mind Attenborough karrierjében. A siker ellenére Attenborough otthagyta a BBC-t, hogy antropológiát tanuljon a London School of Economicson. A hatvanas évek közepén tért vissza a brit közszolgálati televízióhoz, ugyanis 1965-ben elindult a BBC Two, aminek Attenborough lett a vezetője.

1969-ben a BBC műsorigazgatója lett, és a nevéhez köthető az első rockzenei műsor, a The Old Grey Whistle Test, és az azóta ikonikussá vált Monty Python’s Flying Circus, továbbá az első snooker közvetítés is. 1972-ben felajánlották neki a BBC igazgatói posztját, de visszautasította az ajánlatot annak érdekében, hogy a természetfilmek készítésére fókuszálhasson.

Kép: David Attenborugh a BBC  műsorán. Forrás: BBC

David Attenborugh a BBC műsorán
Fotó: BBC

Legjelesebb filmje: Élet a Földön

Élete főművét mégis ötvenéves korában kezdte el: 1976-ban indult az Élet a Földön című sorozat, ami sokak szerint azóta is a valaha volt legjobb természetfilm-sorozat, amely a szó szoros értelmében kitágította a televíziózás határait. Annak érdekében, hogy a természetes közegükben mutathassák meg az állatokat, a stábnak újfajta megközelítést kellett alkalmaznia a forgatások során: rejtett kamerákkal, slow motion (lassított) felvételekkel és izgalmas operatőri technikákkal dolgoztak, hogy a nézők – nagyjából 500 millió ember világszerte – teljesen elmerülhessenek a természetben, összesen 96 részen keresztül.

Kép: David Attenborough egy konferencián. Forrás: MTI

David Attenborough egy konferencián.
Fotó: MTI


A sorozat megalapozta a BBC további természettudományos filmjeinek számos jellemzőjét is. Attenborough és munkacsoportja a témához való komoly hozzáállással és a legújabb felfedezésekkel elnyerte a tudósok bizalmát, akik válaszul lehetővé tették számára, hogy az ő kutatási eredményeiket is bemutassa a képernyőn.

Az Élet-sorozatban foglalkozott még az Antarktisszal, a madarakkal, a növényekkel, a gerinctelenekkel és a hüllőkkel is. Emblematikus sorozata mellett Az első édenkert címmel bemutatta a Földközi-tenger medencéjének történetét 1987-ben, az ősmaradványok iránti szenvedélyéről pedig az Elveszett világok, eltűnt életek című 1989-es filmje tanúskodik.


Videó: Milyen csodálatos világ - Attenborough előadásában

Egy teljes élet

Munkássága, a televíziós ismeretterjesztésben kifejtett tevékenysége elismeréseként elhalmozták kitüntetésekkel: barátai között tudhatja II. Erzsébet királynőt, aki 1985-ben lovaggá ütötte, 2019-ben Chatham House-díjat, 2020-ban Lovagi Nagykeresztet adományozott neki. A tudományos világ szintén tisztelettel adózik a filmesnek, akiről 1998-ban egy újonnan felfedezett hangyászsün fajt neveztek el, ez lett az Attenborough-hangyászsün. Ő az egyedüli BAFTA-díjas, aki fekete-fehér, színes, HD és 3D műsorért is megkapta az elismerést.

Kép: David Attenborough II. Erzsébettel. Forrás: BBC

David Attenborough II. Erzsébettel.
Fotó: BBC


Bejárta a Földet, hogy felkutassa az élővilág csodáit, Magyarországon a páratlanul gazdag szitakötő- és az Európa többi részéről szinte eltűnt tiszavirág-populációt mutatta be. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós stílusának köszönhetően belopta magát a nézők szívébe, a természetfilmeket a szórakoztató és egyben tartalmas televíziós műsorok rangjára emelte.


Fotó: Netflix

Sir David Attenborough ma, 95 évesen is aktív, munkásságával újabb és újabb nemzedékeket bevonva a földi élet csodáinak és a természet védelmének világába.

 

Kövessen minket a Facebookon is!