Helyi hírek 2021. május 13. 11:00

Pénzügyileg stabil Félegyháza

Pénzügyileg stabil Félegyháza
Elkészült a város 2020-as beszámolója – tudtuk meg Csányi József polgármestertől, aki hozzátette, hogy a város pénzügyileg stabil, az intézmények működése biztosított.

A polgármester ismertette: a pandémia mind a cégek, mind a város működésében komoly nehézségeket hozott. Mindez természetesen a gazdaság működésében is érzékelhető volt. Tavaly ősszel volt egy súlyos átfertőzöttség Félegyházán, ami sajnos az idősotthonokat is érintette. Kiemelte: minden kollégának köszönet és tisztelet jár, hiszen nagyon jól kezelték a helyzetet az idősotthonokban, szociális intézményekben, az önkormányzatnál. Mindenki tudta, hogy óvatosan kell gazdálkodni, mert a rendelkezésre álló források szűkösek.

A polgármester örömmel számolt be arról, hogy április végén elkészült a 2020-as évi beszámoló, ami olyan egyenleget produkált, ahol jól látszott, hogy az adott évben megfontolt gazdálkodás folyt. Természetesen már 2020-ban is voltak igényelt források, amelyek a város lehetőségeit gyarapították, és amelyekre idén is nagy szükségünk van.

Elmondta, hogy amikor az idei évet tervezték, akkor végig kellett gondolni, hogyan tudják a forrásokat optimálisan elkülöníteni. Véleménye szerint nem szabad elfelejteni, hogy időközben olyan jogszabályi módosítások érkeztek, amelyek nyomán a város bevétele folyamatosan csökkent. Már tavaly 105 millió forint mínusszal kellett szembesülni, ami a gépjárműadóból folyt volna be. Mindezek mellett a vállalkozások számára olyan adókönnyítéseket nyújtott az állam, amik segítették ugyan a vállalkozásokat, de az önkormányzatok lehetőségeit szűkítették. Csányi József hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak kötelező feladatai vannak, az intézményeket működtetni kell, így nem engedhetik meg, hogy bárkinek a bizalma ezekben meginogjon. Most egy olyan költségvetést kellett összeállítani, amely szerint a működés zökkenőmentes és olyan biztonsági tartalékot elkülöníteni, ami ténylegesen a legváratlanabb események esetén hívható le. Az elnyert 530 millió forintos kormányzati támogatás nagyon hosszú egyeztetések és tárgyalások eredménye. Ebben nagy segítséget kapott a város Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől. A polgármester elmondta, hogy a kieső és a félegyházi vállalkozásoknál hagyott iparűzési adóbevételeket szinte teljes mértékben fedezi az összeg.

Megtudtuk, hogy a beruházások, fejlesztések idén is folytatódnak: az Oskola utcai parkoló kialakítása, amely nyomán a mögötte lévő utcában, a Pázmány utcában található épületet is bevonnák a projektbe és a két utcát átjáróval összekötnék. Az átjáró kialakítása után a Pázmány utca teljes felújítása is megvalósulna. Ezen kívül a Nádasdi, valamint a Szolnoki bolt és a Bercsényi utcát átkötő utca felújítása is időszerűvé vált, illetve a belváros területén is számos olyan átkötő kis utca van, ami szintén megújulásra vár. Az ígéret, hogy 2024-ig minden félegyházi utca szilárd burkolatot kap, megvalósul, addig viszont nagyon sok munka van hátra, hiszen például a Bankfaluban sok ilyen utca van – mondta.

Hozzátette: megkezdődött a 2021-2027 uniós pályázatok forrásainak lehívása, aminek eredményeképpen számítani lehet a Zöldváros projekt második fázisára, vagyis a Kossuth utca északi oldal burkolatainak felújítására is.

További nagyon fontos feladat a Vasas pálya felújítása, ami az évek alatt a projektet és összegét tekintve is egyre növekedett. Hétfőn indult el a közbeszerzési eljárása.

A móravárosi bölcsőde-projekt tervei elkészültek, az engedélyek megvannak, napokon belül elindul a közbeszerzés és reményeik szerint jövőre át tudják adni az új, kétcsoportos bölcsőde épületét. Szerencsére sok kisgyermek született, a kapacitást bővíteni kell, van létjogosultsága az új bölcsődének – tette hozzá a polgármester.

Végezetül elmondta, hogy idén megnyitják a civil- és sporszervezetek, egyesületek és alapítványok számára a lehetőséget, ami nyomán százezer és egymillió forint közötti összegre lehet pályázni.  A tavalyi, támogatás nélküli év után most egy kis segítséget kaphatnak ily módon, ami egy nehéz időszak után támogathatja az újraéledést, a talpra állást.

Z. A

 

Kövessen minket a Facebookon is!