Helyi hírek 2021. május 17. 12:00

Pályázatíró iroda nyitását is tervezi a Kiskunok Vidékéért Egyesület

Pályázatíró iroda nyitását is tervezi a Kiskunok Vidékéért Egyesület
A Kiskunok Vidékéért Egyesület 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy a térség fejlődését elősegítse. Az egyesület – amely a Vidékfejlesztési Program LEADER fejezetének végrehajtásában vesz részt – jelenleg 13 település területén tevékenykedik civilekkel, önkormányzatokkal és helyi kisvállalkozásokkal karöltve. A szervezet elnökével, Csányi Józseffel beszélgettünk az aktuális feladatokról és az elért eredményekről.

Borítókép: Játszótér a Haleszi Gazdakör épülete mellett, 2021 februárjában

– Milyen cél hívta életre az egyesületet?


– Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezet, ami segítséget nyújt a környék kisvállalkozóinak, önkormányzatainak és civil szervezetinek pályázataik benyújtásában, megvalósításában. Így szerettük volna elősegíteni, hogy külterületen és a kistelepüléseken a szolgáltatások megmaradjanak és bővüljenek.

– Hogyan tudnak ebben segíteni?

– Mivel a Vidékfejlesztési Program LEADER fejezetének végrehajtásában vesz részt a Kiskunok Vidékéért Egyesület, pályázatokat lehet hozzá benyújtani, amelyeket elbírál. Amennyiben az egyesület megítélése szerint a pályázati ötlet a térség fejlődését szolgálja, támogatásra javasolja azt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságánál. Így az elnyert forrás segítségével az ötletből valóság lehet. Feladatai ellátásához irodát tart fenn az egyesület, amely Kiskunfélegyházán, a Korona utcában várja a civil szervezetek, önkormányzatok képviselőit és a mezőgazdasági vállalkozókat. Itt az aktuális pályázati lehetőségekről lehet tájékozódni, a helyi mezőgazdasági vállalkozások, őstermelők számára pedig pályázati tanácsadás is elérhető annak érdekében, hogy azok minél nagyobb arányban tudjanak részesedni a mezőgazdasági támogatásokból. Leginkább tehát széleskörű tájékoztatással, a lehetőségek megismertetésével segítenek munkatársaink, de esetenként a pályázat megírásához, megvalósításához is támogatást nyújtanak. Ha kell, a tervezéstől a megvalósításig minden lépésben végig kísérjük az irodához fordulókat.

– Milyen konkrét projektek valósultak már meg az egyesület közreműködésével?

– A Kiskunok Vidékéért Egyesület tevékenységének köszönhetően épült meg például a haleszi játszótér, a bugaci gördeszka pálya, megújult Gátéron a közösségi ház, a II. számú orvosi rendelő Tiszaalpáron, és a Gazdakörben a Betyár bisztró új épülete is hamarosan megnyithatja kapuit a vendégek előtt.


A Kiskunok Vidékéért Egyesület illetékességi területe: Bugac, Csólyospálos, Gátér, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, Bugacpusztaháza


– Mi a fejlődés lehetséges iránya az igények tükrében?

– Továbbra is segíteni szeretnénk a helyi vállalkozókat sikeres pályázatok benyújtásában és megvalósításában. Rövidtávú céljaink között szerepel emellett egy pályázatíró és tervező iroda elindítása Kiskunfélegyházán, ahova bátran fordulhatnak a helyi gazdák és vállalkozók, ha pályázati tanácsadásra van szükségük.
 

Kövessen minket a Facebookon is!