Helyi hírek 2021. május 21. 12:00

Nehézségek és bizakodás a vőfélyek körében

Nehézségek és bizakodás a vőfélyek körében
A vőfélyeket, zenekarokat és minden lakodalmi szolgáltatót rosszul érintett a vírushelyzet és a korlátozások. Gyakorlatilag minden egy pillanat alatt szűnt meg, amire még soha nem volt példa ebben a szakmában. A korlátozások miatt egyik évről a másikra helyezték át a dátumokat a fiatalok, vagy mondták le az előre lefoglalt időpontot – összegezte az elmúlt év tapasztalatait Csíkosné Répás Karolina vőfély.

– Mik okozták a legnagyobb problémát?

– Nagy vitákat szült a foglaló kérdése, amit az ügyvédek javaslatára és a vis maior helyzet miatt vissza kellett adni. Elméletileg az idén május végétől lehet lakodalmat tartani, de ennek feltételeiről még döntést hoz a parlament. Felvetődik a kérdés, hogy a szolgáltatók (vőfélyek, zenekarok stb.) csak védettségi igazolvánnyal láthatják-e el a feladataikat? Szerintem ez a szakmán belül is lemorzsolódással jár.




– Hogyan állnak a védettségi oltás felvételéhez az esküvői ceremóniák szervezői, résztvevői?

– Véleményem szerint nem mindenki fogja felvenni az oltást azért, hogy ezt a tevékenységet végezhesse. Továbbá, a meghívott vendégek létszáma is kérdéses lesz, hiszen nem mindenki mer majd rendezvényre menni. Saját példa a gyerekem születésnapja, ami mindössze kilenc főből állna, a nézetbeli eltérések, vírustól való félelem, oltott és oltatlan közti összecsapások miatt nehezen összehozható. Nagy csalódás számomra, hogy milyen távol kerülnek emberek még családon belül is az eltérő nézetek miatt. Ezért nehéz elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra visszaáll minden, és olyan felhőtlen hangulatú rendezvények lesznek, mint régen. Nem hiszem, hogy az idősebb korosztály elfogadja a meghívást. Sok ember került nehéz anyagi helyzetbe a vírus miatt, így nem tudnak majd lakodalomba menni. Mindig nagy a bizonytalanság.



– Van tanulsága ennek az időszaknak?

– Azért volt számomra pozitívuma is a kialakult vírus helyzetnek. Huszonnégy évet töltöttem el a lakodalmas világban, így a szabad hétvégék a három gyerekem és a zenész férjem számára ismeretlen volt. Ez idő alatt megismertem, hogy milyen normális életet élni a családdal. Sokkal jobb lett az életünk az együtt eltöltött idő alatt. Harminc év után a férjem először töltötte a családdal a szilvesztert. Túl vagyok már kétszer a koronavíruson és a családomat is sikerült kikezelnem a betegségből, hála Istennek. Bizakodva, reményekkel telve és pozitív szemlélettel várom az elkövetkezendő időszakot.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!