Helyi hírek 2021. május 21. 10:00

Lakodalomra várva

Lakodalomra várva
Május 28-ától ismét meg lehet tartani a lakodalmakat. Rengeteg házasulni készülő pár és szolgáltató várta már ezt a bejelentést Félegyházán is. Összeállításunkban a napokban született döntés hatásairól kérdeztük az érintetteket.

Borítókép: Fantoly Márton


Fotó: Fantoly Márton

Menyasszonyra várva


Molnár Jánosné, a kiskunfélegyházi Chrysalis Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa arról számolt be, hogy ugyan a májusra lefoglalt ruhák száma még igen csekély, ő derűlátó a nyári hónapokra.


Fotó: Chrysalis Esküvői Ruhaszalon Facebook-oldala

Bízik abban, hogy a törvényi és egészségügyi szabályozások lehetővé fogják tenni a folyamatos nyitvatartást a szalonok számára, mert még egy ilyen nagyságrendű pénzügyi kiesés, mint amit az elmúlt egy évben el kellett viselniük, a vállalkozása fennmaradását veszélyeztetné.


Szűkebb körben ünnepelnek

Szabó Sarolta, a Desperado Étterem és Pizzéria tulajdonosa szinte minden hétvégén rendezvényre készül május végétől, a lakodalmakra vonatkozó pontos szabályok azonban lapzártakor még nem voltak ismertek.



– Tavaly sokan átszervezték erre az évre az esküvő időpontját. S bár május 28-ától újra megrendezhetők a lakodalmak, nekem az a tapasztalatom, hogy vannak, akik még mindig félnek közösségbe menni. A nagy létszámúra tervezett mulatságok gyakran egy szűk családi körben eltöltött vacsorává szelídülnek. A családtagok között akadnak, akik félnek, ezért inkább visszamondják a meghívást. A szerényebb létszám és külsőségek okai között talán az a körülmény sem elhanyagolható, hogy az emberek jelentős részének visszaesett a jövedelme. Nálunk szerencsére van kerthelyiség, ráadásul fedett. Ide védettségi igazolvány nélkül is jöhetnek a vendégek, mi pedig nagy figyelmet fordítunk a biztonsági távolságra és a személyzet maszkviselésére. De még így is sokan vannak, akik inkább elviszik az ételt ahelyett, hogy itt fogyasztanák el. Május 29-étől majdnem minden hétvégén van foglalásunk rendezvényre, lakodalomra. Fontos lenne mielőbb megtudnunk a részleteket: hány főt, milyen feltételek mellett fogadhatunk, milyen elvárásoknak kell megfelelni. Mert e nélkül sajnos nem tudunk tervezni sem mi, sem pedig a vendégeink.


Virág máról holnapra

Franca Henrietta, a Heni virágszalon tulajdonos üzletvezetője bizakodó a következő hónapokat illetően.



– Mi virágosok, sokszor az utolsó pillanatra maradunk, amikor az esküvőt szervezik a párok, így megtanultunk gyorsan reagálni a dolgokra. Volt már rá példa, hogy egy nap alatt felkészültünk egy esküvőre és lakodalomra virágok szempontjából. Ilyenkor sokat segítenek a megfelelő kapcsolatok, mi pedig szerencsére ezeknek nem vagyunk híján. Ha kell, nem alszunk, de akkor is megoldjuk. A tavalyi év nagyon nehéz és bizonytalan volt. S bár jól esett kicsit lelassulni, pihenni, több időt eltölteni a családdal, reménykedünk, hogy ebben az évben sok párnak tehetjük szebbé, teljesebbé a nagy napot. Mi mindenesetre egy szuper csapattal várjuk a menyasszonyokat és vőlegényeket!


Pénteken is esküvő

Horváth Zoltán, azaz Dj. Kopi hosszú kihagyás után, május 29-én tesz eleget első esküvői felkérésének.


Fotó: DJ Kopi Facebook-oldala

– Én 22 esküvővel indultam neki a 2021-es évnek – ezek javarészt már korábban lefixált időpontok voltak – jelen pillanatban 18-nál tartok. A lemondások több esetben a nyári szabadságok visszatartása miatt vannak. Ha például egy nagyvállalat a Covid miatt kiadott évközben sok szabadságot, akkor a termelési csúszást pótolni szeretné. Emiatt nem engedik a munkavállalókat hosszabb idejű nyári szabadságra, akik így egy esküvőt, lakodalmat sem tudnak megszervezni.

Úgy tűnik, hogy május 28-ától megtarthatók a lakodalmak, én 29-én már kezdek is. Nagyon sok esküvőt terveznek az idénre, sokat tavalyról hoztak át.  Vannak, akik már a harmadik időpontot tervezik. A házasulandók nagyon bizakodók, nem félnek egy esetleges őszi zárástól sem. A szeptember, október, november teljesen tele van a naptáramban. Ott tart a dolog ebben a pillanatban, hogy nincs annyi szolgáltató, ahány esküvő, lakodalom lesz idén. Gyakori lesz a pénteki ceremónia és mulatság is, pontosan azért, hogy akkor egy héten két eseményt tudnak szervezni.  A létszám most a nagy kérdés. Erre még nem tért ki a szabályozás.

 

Kövessen minket a Facebookon is!