Helyi hírek 2021. május 21. 16:00

Késéssel indult a spárgaszezon

Késéssel indult a spárgaszezon
Két hét késéssel ugyan, de jelenleg is tart a spárgaszezon. A félegyházi piacon fél kilogrammos csokorhoz körülbelül 500 forintért juthatunk hozzá. A melegebb idő kedvez a növénynek, ám a zöld spárga a hőséget sem szereti – tudtuk meg Nagypálné Bánfi Erzsébettől, aki évek óta Csongrádról hozza a zöldséget a félegyházi piacra.

–  Azt nem tudni ilyenkor, hogy a két hét csúszás eredményeként kitolódik-e a szezon, hiszen ez is időjárás függvénye – mondta. Néhány hét, ami alatt érdemes feltölteni a szervezetünk raktárait ezzel a nagyszerű növénnyel, hiszen számtalan jó tulajdonsággal bír. Kezdve azzal, hogy kalóriatartalma és zsírtartalma jelentéktelen, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, így nyugodt szívvel beiktatható a diétás étrendbe is. Tojással tálalva például teljes értékű fogásnak tekinthető, ami hosszú időre ad jóllakottsági érzést. Vizelethajtó hatású, jót tesz a húgyutaknak. A spárgahajtások A, B, C és E vitaminban, valamint folsavban gazdagok, de tartalmaznak még kalciumot, foszfort, vasat, káliumot is. A zöld spárga klorofill tartalma jelentős, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a fehér (halványított) változatában, ezért táplálékként is értékesebb. Érdemes olívaolajjal keverve fogyasztani, így a benne lévő E-vitamin könnyebben hasznosul.

Párolva, grillezve, fő fogásként, levesként, köretként felhasználva ízletes fogás készíthető belőle. Barátja a citrom, elkészítés után érdemes néhány cseppet adni a zöldséghez. A szezon körülbelül június 15-éig tart, ne maradjanak le róla!

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!