Egészségügy 2021. május 26. 14:00

Borderline világnapot szeretne létrehozni az írónő

Borderline világnapot szeretne létrehozni az írónő
Bizonyára sokan hallottak már a Borderline személyiségzavarról. Ki közvetve, ki közvetlenül lehet érintett benne. Jelenleg a világon több mint 140 millióan szenvednek ebben a személyiségzavar típusban, ami az orvostudomány szerint az egyik legbonyolultabb mind közül. Külsérelmi nyomai mondhatni egyáltalán nincsenek, mint esetleg más pszichikai megbetegedéseknél – éppen ezért az emberek számára szinte láthatatlan. Ezen szeretne változtatni egy Borderline világnap létrehozásával Kneszl Beáta Carmen írónő, aki maga is érintett a személyiségzavarban.

Borítókép: Kneszl Beáta Carmen

A Borderline személyiségzavarban érintettekre jellemző, hogy folyamatosan azt érzik, mintha „kevesek” lennének erre a világra. S a kívülállók leginkább csak legyintenek és egyszerűen hisztinek definiálják azt a pokoli érzést-amit egy Borderline személyiségzavarral küszködő egyén nap mint nap átél. Főbb tünetei: instabil emberi kapcsolatok, gyakori szorongásos epizódok, düh, ismétlődő, önismereti problémák, öngyilkos gondolatok, stresszes epizódok, in-toxikus anyagok használata, folyamatos félelemérzet az elhagyatottság, krónikus ürességérzet.

A legrosszabb pedig, hogy ezek az emberek nagy része kimagaslóan tehetséges - főleg a művészetekben. A teljesség igénye nélkül sokan ugyan nem tudják, de Amy Winehouse, Marilyn Monroe, Robert Capa, József Attila is ebben a személyiségzavarban szenvedett.

– Gyakorta összekeverik a depresszióval, mivel a nagyon hasonlóak a tüneteik. Ráadásul a diagnosztizált Borderline személyek 10% befejezett öngyilkosságot követ el – mondta Kneszl Beáta Carmen írónő, aki maga is Borderline személyiségzavarban szenved.


Borderline világnap kezdeményezés – London, 2020. augusztus


– Leginkább azért tartom fontosnak egy Borderline világnap létrehozását mert olyan mennyiségű segélykérő levél érkezik hozzám nap mint nap, amiben sokan arra kérnek, hogy valamilyen módon hozzam a világ tudomására, hogy egy létező betegségről van szó, amiről ha a nagy részük még csak beszélni is szégyell, de a megismerése és a felismerése sok millió ember életét mentheti meg! És igenis, ha a ronda pulcsiknak van, akkor úgy vélem ezeknek az embereknek is jár egy világnap, ami senkinek nem kerülne egy fillérjébe sem – nyilatkozta Beáta.

Az írónő hozzátette: a világnap tervezett időpontja május 24-e lenne, mivel többen javasolták, hogy ha kiállt a világ elé és mindenfajta akadályt leküzdve névvel arccal felvállalta a Borderline személyiségzavarát és gyakorta még manapság is szembesül elutasítással, „megnemértettséggel”, akkor ezt is vállalnia kell, ráadásul a születésnapján.
 

Kövessen minket a Facebookon is!