Helyi hírek 2021. május 29. 12:00

Világszínvonalú asztalitenisz-edző

Világszínvonalú asztalitenisz-edző
Karsai Ferenc asztalitenisz-edző neve magyar viszonylatban talán nem cseng olyan ismerősen, mint a nemzetközi körökben. Kezei közül számos világklasszis sportoló került ki, mint például a kínai egyeduralmat megtörő osztrák válogatott sportoló, Werner Schlager is. A ma már nyugdíjas éveit töltő mester szerényen, de annál nagyobb büszkeséggel beszélt lapunknak élete nagy dicsőségeiről, és a sport iránti elköteleződéséről.

Borítókép: Magyar Asztalitenisz Szövetség

1949. április 11-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányon. Szüleivel a helyi iskola szolgálati lakásában laktak, ott egy régi pingpongasztalon szüntelenül gyakorolt. Korán felismerte a gyakorlás és az alázat fontosságát, ami sportolóként és trénerként is a legjobbak közé emelte. Matematika-kémia szakos diplomája megszerzése után húsz évig tanított, de az asztalitenisz iránti szerelem mégis a sport felé vezette az útját.



1975-ben került Ceglédre, ahol már a pedagógusi munka mellett edzőként, azon felül sportolóként is tevékenykedett. 1987-ben Ausztriába települt, ahol főszerepet játszott abban, hogy tanítványa, Werner Schlager, kínaiak egyeduralmát megtörve, egyéni világbajnok let 2003-ban. Ez a bravúr azóta sem sikerült másnak.
Video a mérkőzésről itt.



Werner Schlager 2003. május 25-én a koreai Joo Se-Hyuk elleni vb-döntőn a Párizs-Bercy Palais Omnisports pályáján
Fotó: 
AFP/Jacques Demarthon



Werner Schlager a VB kupával
Fotó: WordPress


Ettől kezdve megállíthatatlanul gyarapodtak szakmai sikerei. Nevéhez fűződik egy világbajnoki cím, egy világbajnoki bronzérem, öt olimpiai részvétel: Atlantában, Sydney-ben, Athénban, Pekingben, és Londonban. Hat Európa-bajnok nevelésében jeleskedett, 2005-ben választották az év edzőjének Ausztriában. 2005-ben a világválogatott vezetői posztját töltötte be. Európa-válogatott edzője volt 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben. Két éven át a kanadai válogatott kapitánya volt, illetve további két éven keresztül a belga válogatott szövetségi kapitányaként ért el kiváló sikereket. Összesen 25 Európa-bajnoki érmet tudhat magáénak. A Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola elnöki posztját tölti be 1999-óta. Tizenkettedik éve az Európai Asztalitenisz Szövetséggel partnerségben városunkban szervezi meg a tehetséges európai fiatalok edzőtáborát.



Karsai Ferenc továbbra is eltökélt lelkesedéssel űzi hivatását. Rendszeresen szervez edző és nyári táborokat, keresi a jövő bajnokait, előadásokat tart, a Budapesti Testnevelési Egyetemen szakedzőket képez, és fáradhatatlanul dolgozik a sportág európai színvonalának emelkedéséért.

Kiváló szakmai eredményei mellett a család sem került háttérbe. Két fia és lánya ugyan nem lépett nyomdokaiba, de mindannyian sikeres felnőttekké váltak. Idősebbik fia közgazdász, lánya tanár lett, a fiatalabb fiú pedig kutatóként dolgozik. 

Arra a kérdésemre, hogy hol érzi igazán otthon magát, Karsai Ferenc azt válaszolta, hogy Magyarország az ő hazája, amit – már elegendő idő birtokában – szeretne még jobban megismerni.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!