Helyi hírek 2021. május 31. 12:00

Nagy szamócakörkép a félegyházi piacon

Képgaléria
Nagy szamócakörkép a félegyházi piacon
Csakúgy, mint tavaly, idén is mélyebben kell a zsebbe nyúlni, ha szamócalekvárt szeretnénk készíteni a családnak. Körbejártuk a félegyházi piacot és érdeklődtünk, hogy milyen választékkal találkozunk és mennyibe kerül most a szamóca.

A választék nagyon széles, már szabadföldi is kapható a gyümölcsből, de bőven találunk még fóliában termettet. Kérdésemre elmondták a termelők, hogy nem igazán várható, hogy jelentősen csökken a gyümölcs ára, sőt a szabadföldi beérését most a sok eső is gátolja. Emiatt sem indokolt az árcsökkentés.

A finom félegyházi szamócák mellett kóstolhatunk kisteleki, bugaci epret is. A választék nagyon nagy, az árak is nagyobb skálán mozognak. Nem ritka a 2000 forint feletti kilogrammonkénti ár, bár ezek inkább a nagyobb szemű szamócákra jellemzőek. A legolcsóbbat 1200 forintért vásárolhatjuk meg, ezek a legkisebbek is.

Kistelekről érkezett termelők a 3600 négyzetméteren termelik szamócájukat. Jövő héten már lesz befőzésre alkalmas, 1000 forintos kilogrammonkénti áron elérhető gyümölcsük. Véleményük szerint ennél olcsóbban nem kapható majd.

Bugaci termelő 2400 és 2000 forint kilogrammonkénti áron kínálja portékáját, ez még fóliás, jövő héten érkezik a szabadföldi szamóca. Véleménye szerint korai megmondani, hogy mennyiért kínálja majd azokat, de nem lesz sokkal olcsóbb. Az első szabadföldi adagot virágzásában elvitte a fagy, most meg az eső okoz gondokat, ezért nem várható, hogy csökken az ára.

Félegyházi termelőktől is vásárolhatunk: Romhányi János és felesége már szabadföldi gyümölcsöt árul, állításuk szerint nagyon finom a szamócájuk.

A Kanyó családnál egyelőre fóliás szamócát kaphatunk, de a jövő héten már szabadföldivel is érkeznek a piacra, sőt lesz majd lekvárnak való szamócájuk, ami jóval kedvezőbb áron kapható majd.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!