Helyi hírek 2021. június 5. 08:00

Régi székből babakonyha – kézzel, szeretettel

Régi székből babakonyha – kézzel, szeretettel
Simon-Herczeg Petra és férje, Simon Tibor szó szerint nagy fába vágták a fejszéjüket: régi, kiselejtezett székekből megrendelésre babakonyhákat és sparhelteket készítenek. A fiatal házaspár kezdetben saját gyermekük játékigényét és a környezettudatosság szempontjait tartotta szem előtt, amiből megszületett a Bella’s Kitchen márka.

Borítókép: Székből Készült Babakonyhák – Bella's Kitchens Facebook-oldala


Fotó: Fantoly Márton

– Honnan jött az ötlet?

– Már egészen fiatalon érdekeltek a kézügyességet igénylő kreatív dolgok. Mindig azt néztem, hogy miből mit lehetne egy kis fantáziával létrehozni. A nagypapám is restaurált ezt-azt. Mindig kíváncsisággal néztem hogyan dolgozik. Amikor Tiborral összekötöttük az életünket, rájöttem, hogy megtaláltam a másik felemet a fantáziadús lényében. A házunkat is közösen, a két kezünkkel szépítgetjük, csinosítgatjuk. Bella, a kislányunk, még csak másfél éves volt, amikor egyszer eszembe jutott, hogy milyen jó lenne neki egy kiskonyha, ami masszív, és nem műanyagból készült. Természetesen a jóminőségű műanyaggal sincsen semmi gond, de én valami régiből szerettem volna újat alkotni. Ekkor jött az ötlet, hogy egy egyszerű kisszéket feláldozok a cél érdekében. Ebből született meg az első kiskonyha. Így utólag visszagondolva nagyon kezdetleges volt, mivel a szék lábait egy szétvágott, pelenkás kartondobozzal borítottam be, amit ragasztószalaggal rögzítettem. Ez volt a konyhaszekrény fala. Felraktam a Facebook-ra a képet, és nagyon meglepődtem, mert rengeteg pozitív megerősítést kaptam, hogy ez tetszik másoknak is. Sokan írtak üzenetet, hogy nekik is készítsek ilyet, de inkább azt tanácsoltam, hogy egyszerű, otthon is fellelhető alapanyagokból kitűnő dolgok születhetnek. Csak próbálják meg, eresszék szabadjára a képzelőerejüket!


Fotó: Fantoly Márton

– Mikor éreztétek először, hogy ez a dolog több már, mint hobbi?

Körülbelül két éve hoztuk létre a vállalkozásunkat. Azóta pedig egyre többen írtak, hívtak, hogy szeretnének ilyen konyhát rendelni. Mi pedig örömmel teljesítjük ezeket az igényeket.


Fotó: Székből Készült Babakonyhák – Bella's Kitchens Facebook-oldala

– Hogy választjátok ki a megfelelő székeket?

– Eleinte zsibvásárokat, garázsvásárokat látogattunk, vagy a neten keresgéltünk, de végre találtunk egy olyan kereskedőt, akinek a lerakatában mindenféle szék megtalálható. Többnyire már csak tőle vásárolunk. Lecsiszoljuk, lekezeljük és előkészítjük a szereléshez. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az ügyféllel, bármikor tudunk változtatni, az igényekhez alkalmazkodni. Több heti precíz munkát igényel egy-egy bútor megszületése. Tibor szerkezetkészre barkácsolja, utána jön az én feladatom: saját magam keverem a festéket, pont olyanra, mint a megrendelő kívánja, kiválasztjuk a kiegészítőket, textileket, a gombokat, fogókat gyerekbiztosra szereljük.


Fotó: Székből Készült Babakonyhák – Bella's Kitchens Facebook-oldala

– Miben más a ti konyhátok, mint a piacon levő többi gyártójáé?

– Minden alapanyag, ami a konyha, vagy a sparhelt szépségéhez kell, természetbarát, méreganyagoktól mentes. Mi nem használunk új, csakis régi székeket. A bútorokat nem lakkozzuk, hanem egy tiszaalpári méhésztől szerezzük be a méhviaszt, amellyel tovább tartósítjuk a fa élettartamát. Mindegyik egyedi igények szerint, kézzel és szeretettel készül.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!