Helyi hírek 2021. május 31. 10:00

Megújult a gyermekbirodalom a könyvtárban

Képgaléria
Megújult a gyermekbirodalom a könyvtárban
A gyermeknaphoz közeledve, május 28-án birtokba vehették az apróságok a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a felújított Gyermekbirodalmat. Az átadó ünnepségen a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola tanulói adtak énekes műsort.

Abonyi Szilvia igazgató a jelenlévőknek arról adott tájékoztatást, hogy a felújítás egy sikeres pályázatnak köszönhető, aminek önrészét az önkormányzat is támogatta. A korszerűsítés 4,2 millió forintba került, ehhez a Nemzeti Kulturális Alaptól 3,8 millió forint támogatást kaptak. A megújult Gyermekbirodalom 72 új könyvtári polccal, 32 új székkel, 14 új asztallal és 2 úgynevezett kuckópolccal gyarapodott.

Ramháb Mária, a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kurátora, a Könyvtári Szövetség elnöke az átadáson elmondta, hogy a félegyházi gyermekkönyvtár a megyében a századik, amit sikeresen felújítottak, és az egyetlen, amelyben úgynevezett olvasókuckókat alakítottak ki.

Balla László alpolgármester is köszöntötte a gyerekeket és a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a könyvtár minden alkalmat megragad ahhoz, hogy fejleszteni tudja szolgáltatásait. Megköszönte a könyvtárosok áldozatos munkáját, a gyerekeketpedig arra biztatta, hogy minél többször látogassák a megújult birodalmat, használják játékra, vegyenek részt a foglalkozásokon, és olvassák a könyveket is.

A Gyermekkönyvtár történetének legfontosabb állomásait Kállainé Vereb Mária nyugalmazott igazgatónő idézte fel: 1966. december 4-én avatták fel az első gyermekkönyvtári helyiséget a Hattyúházban. Először kapott külön termet a gyerekek 16 ezer kötetes állománya. Névadójául Móra Ferencet választották, s az ő sorai váltak a gyermekkönyvtár mottójává:

„Nem fecskemódra kell átsurranni a könyvön,

Meg is kell abban merülni.”

(Móra Ferenc: A századik könyv – részlet)

Ezen korszak gyermekkönyvtárosai olyan gyermekrészleget alakítottak ki, mely minden tekintetben alkalmas volt a gyermekkönyvtári szolgálat ellátására. A 45 négyzetméteres kis helyiségben a zsúfoltság azonban egy idő után tarthatatlanná vált, a könyvek majd háromnegyed része raktárba került. Nagyon sok gyermek, sőt, 30-40 fős osztályok is látogatták a részleget. Indokolttá vált a továbblépés.

1986. április 28-án ünnepélyes megnyitó keretében nyílt meg a Petőfi tér 2. szám alatt az új gyermekkönyvtár. Itt már 140 négyzetméteren jutott hely az olvasóteremnek, a kölcsönzőnek, egy előtérnek, egy kisebb irodának. A jóval tágasabb és szebb környezetben a gyermekkönyvtárosok mindent megtettek azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a kultúra új mesevárában.

1996. szeptember 5-én ismét egy gyermekkönyvtár avatóra került sor, ekkorra költözött át a gyermekek részlege a Gorkij u. 2. szám alá (mai Dudás-ház), amelyet az önkormányzat képviselő-testülete vett bérbe a Kincstári Vagyoni igazgatóságtól, hogy itt üzemeltesse a városi könyvtár Gyermekkönyvtárát. 260 négyzetméteren megszépült, gyarapodott és igazán barátságossá vált a gyerekek birodalma.

2007-ben és 2008-ban állami címzett támogatásnak és a város anyagi hozzájárulásának köszönhetően megújult a Hattyúház műemléki épülete és hozzáépült egy új épületszárny, amelynek a felső emeletén kapott helyet a mai gyermekkönyvtár. A beruházás ekkor nem tette lehetővé már, hogy a gyermekkönyvtár is új bútorokkal legyen berendezve, a régieket újították meg.

Most, 2021-ben ismét egy újabb mérföldkőhöz érkezett a gyermekkönyvtár. Az újabb átalakítás a kor követelményeinek tökéletesen megfelel és a gyermekek igényeit is maximálisan kiszolgálja – zárta ismertetőjét Kállainé Vereb Mária.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!