Helyi hírek 2021. május 31. 14:00

„Aranyos” PG, mert ismét aranyérmek ékesítik tablóját

„Aranyos” PG, mert ismét aranyérmek ékesítik tablóját
Ragyog a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Középiskola versenylistája, hisz két aranyérem is jelzi a sikereket. A Teöreök Aladár tanulói gépíróversenyt április 19-26. között lehetett megírni online módon, a járványra tekintettel otthonról. A speciális programban jelszóval érhető el a versenyszöveg, amely 10 percnyi másolási időt mér, majd jelzésre egy pesti szerverre feltölti a versenydolgozatot, továbbá azonnal mutatja az épp aktuális eredményjegyzéket – versenytárgyanként, korcsoportonként.

A pandémia nyilvánvalóan megnehezítette a felkészülést, és „derékba törte” sok diák motivációját is. A PG-ből gépírásból 4 tanulót neveztünk, Velük elektronikusan tartottuk a kapcsolatot. Szorgalmas, igyekvő emberkék, akik örömmel és önként vállalták a felkészülést. Kitartásuk meghozta a remek eredményt: Gépírásból a III. kategóriában (9-es tanulók) I.: Kun Szabolcs Mihály (3836 leütés/1 hiba), VI. Csuka Tamás József (2863/1), VIII. Huszár Gréta (2809/2), IX. Kürti Bence (2671/1).

Az eredményeket érdemes összehasonlítani a 70-es évekből származó információval, miszerint a mechanikus gépen érettségizőktől a követelmény 2400 leütés volt 10 perc alatt (a gépírást mechanikus gépen tanulva 4 évig, heti 4-5 órában). A körkép akkor teljes, ha megemlítjük Erdősné Varga Erzsébet, többszörös világbajnokunk eredményét, aki 30 perc átlagában elérte a 720 leütési sebességet, percenként. Mechanikus, elektromos, majd elektronikus gépen versenyzett.

Beszédíró gépírás versenyszámból is indult Kun Szabolcs Mihály. A beszédírást úgy kell elképzelni, hogy hangfájlt kap a versenyző, amiről gépelhetetlen sebességű diktátum hallható. Ezt így írni nem lehet, kell valamilyen program/eszköz, ami a sebességet kezelhetővé teszi. Szabi lábpedállal oldja meg a gázt, a féket és a szöveg visszatekerését 5 mp-ig. Fejhallgatón hallható szöveget kell tehát legépelni úgy, hogy közben ügyelni kell a helyesírásra (vesszőhasználat, egybe-, különírás, a kis- és nagybetű használata…). Szabolcs kimagaslóan jól teljesített – maga mögé szorítva érettségiző versenytársait. 10 perc alatt 3661 leütést írt 7 hibával, amely eredmény elegendő volt az országos első helyezéshez.

Szabolcs a tantárgyat hivatalosan nem tanulja, önszorgalomból gyakorolta, vállalta a digitális felkészülést. Eredménye olyan kimagasló, hogy méltán tervezheti a jövő évben rendezendő hollandiai (Maastricht) világbajnokságon a részvételt.

Csenkiné Bihal Mária
felkészítő tanár

 

Kövessen minket a Facebookon is!