Helyi hírek 2021. június 4. 12:00

Kölcsönözz könyvtári nagymamát!

Kölcsönözz könyvtári nagymamát!
Nagymamát kölcsönözhetnek Kiskunfélegyházán azok a 18 év alattiak, akik könyvtárba mennének, de nincs felnőtt kísérőjük. Megyeszerte más intézmények is élnek ezzel a praktikus megoldással.

A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet értelmében 18 éven aluliak csak úgy látogathatják a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat – beleértve a Gyermekbirodalmat is –, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséri őket. Ez megnehezíti a megszokott gördülékeny könyvtárlátogatást a kisiskolás korosztálynak, akik gyakran vették eddig igénybe a szolgáltatásokat, akár házi feladathoz is.



– Szükség volt egy megoldásra, így született meg a „Kölcsönözz könyvtári nagymamát!” felhívás – tudtuk meg Abonyi Szilvia könyvtárigazgatótól. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület önkénteseinek együttműködése eredményeként június 1-től a 18 éven aluliakat is várják az intézménybe akkor is, ha nem érkezik velük védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérő. Hétköznapokon keddtől péntekig, 14-17 óráig az önkéntes „nagymamák” segítik a gyermekek mozgását a könyvtár falain belül. Abonyi Szilvia elmondta, hogy a kezdeményezés nem egyedülálló, a környékbeli könyvtárak élnek hasonló megoldással. Bízik benne, hogy egyre többen veszik majd igénybe azt, így újra megtelik kisiskolásokkal a Gyermekbirodalom. 

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!