Helyi hírek 2021. június 4. 14:00

Körkérdés: Ön kertészkedik-e? Melyik a kedvenc növénye?

Körkérdés: Ön kertészkedik-e? Melyik a kedvenc növénye?
A tavasz a megújulás szimbóluma. Ez a természetben sincs másként. Ilyenkor gyomlálunk, ültetünk, vetünk, és várjuk a szebbnél szebb növények megjelenését kertjeinkben és balkonládáinkban. Ezúttal arról kérdeztük városunk lakóit, hogy miként teszik színesebbé, kedvesebbé környezetüket, lakhelyüket.

Gácsi Melinda (34)
– Tavasszal bevetem a konyhakertemet burgonyával, borsóval. Nagyon szeretjük a friss zöldségeket, odafigyelek arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzem be azokat. A dísznövények közül a piros muskátli a kedvencem, amelyet nagy gonddal, odafigyeléssel ápolok. Azért, hogy egész nyáron szépek és egészségesek legyenek, tápoldatot is adagolok a locsolásokkor. Az édesanyám nagy mestere a növényeknek, tőle kérek segítséget a nevelésüket illetően.






Dr. Szabó Imre László (49)
– Minden tavasszal megtervezem a leendő kertemet. Elkezdem az udvari munkálatokat: kitakarítom a zöldfelületeket, a gazokat kiszedem a földből, felfrissítem a talaj szerkezetét, hiszen csak így várhatok eredményt a termésekben, friss hajtásokban. Nagyon szeretem a növényeket! Minden évben jácintot, nárciszt, és tulipánt ültetek. Igyekszem odafigyelni arra, hogy a ligetemben mindig virágozzon valami. Ezután következnek a gyümölcsfák és a bokrok ápolása, rendbetétele. Kedvenc fáim, a ribizli, meggy, cseresznye, őszibarack, kajszibarack. Jó kedvre derít, ha látom, hogy a házamat színkavalkád veszi körül.





Gálné Aczél Erika (47)
– A kertemben nemcsak haszonnövények vannak, hanem szemet gyönyörködtető virágok is. Leginkább a színes, illatos növényeket kedvelem, mint például rózsa, muskátlik, gyöngyvirág. Azért, hogy ne kelljen megvennem a piacon az ételekbe szükséges zöldségeket, minden évben vetek sárgarépát, gyökeret, káposztát, karfiolt. Ezekből pont annyi termés lesz, amennyi a családi asztalra elegendő.





Kasztel Antal (35)
– Kertészmérnökként végeztem, így a kert mindig is közel állt a szívemhez. Az, hogy most taníthatom a termesztéstechnológiákat, a metszést, a növényvédelmet, igazi ajándék. A diákokkal együtt nyomon tudjuk követni tél végétől késő őszig a növények fejlődését, és ezáltal az egészséges táplálkozás is központi szerepet kap.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!