Helyi hírek 2021. június 6. 16:00

Munkák a parkokban

Munkák a parkokban
A korábbi gyakorlattól eltérően – amikor ősszel befejeződtek, majd tavasszal indultak újra a kerti munkák – a sok és sokféle évelővirág miatt a közparkokban ma már egész évben folynak a munkák. A téli metszéseket és mulcsozást követően tavasszal újra indul a gyomlálás, ami a növényfelületek záródásáig bizony elég komoly tevékenységet jelent.

Borítókép: Görög Anita – Gyomláló lányok a lassacskán záródó évelők között

Van, ahol könnyebben, máshol nehezebben záródnak a növények, mivel sokféle körülmény és környezet adódik a különböző növényágyakban, amire nagyon eltérő módon reagálnak a növények. Automata öntözés nélkül ezek az intenzíven használt területek fenntarthatatlanok lennének. Kiegészítő kézi locsolásra így is mindig szükség van kisebb-nagyobb felületeken.


Fotó: Görög Anita – A kiszedett gyomok komposztként hasznosulnak

A tavasz folyamán kerül sor a naggyá nőtt tövek szétszedésére és a kiszedett növények átültetésére a hiányosabb helyeken. Aztán a nyár elején folytatódik a munka a növényhiányok pótlásával. A Zöldváros területén ez még garanciális kötelezettség keretében történik, júniusban, majd várhatóan szeptember-októberben 3000-3000 darab évelő kerül még a közkertekbe. A parkokban addig is lépten-nyomon találkozhatunk az ott szorgoskodó kertészekkel.


Nagy Ágnes
városi főkertész
 
 

Kövessen minket a Facebookon is!